Jan Paul Veenhuizen (52) kwam via een opleiding politicologie en wat cursussen op ict-gebied in mei 1998 bij FNV Bondgenoten terecht. Hij zat daarvoor vijftien jaar in diverse ondernemingsraden en werkte onder meer zeven jaar als beleidsmedewerker bij het automatiseringsbedrijf van het GAK. Het ledental van FNV Bondgenoten neemt volgens hem in de ict-sector gestaag toe.
"Ik schat dat het percentage leden in de ict-sector nu tussen de 10 en 15 procent ligt. Opmerkelijk is dat traditioneel in economisch slechtere tijden het aantal leden van de vakbonden afneemt, maar er bij de ict’ers juist een stijging te zien is. Mensen die er vroeger niet over dachten om lid te worden van een vakbond, doen dat nu wel. Ik zie dat als een soort inhaalslag. Dat geeft ook aan wat er nu gebeurt in die sector. De ict-industrie begon als een buitenbeentje, maar krijgt nu dezelfde normale verhoudingen als de andere sectoren."
"Het werken als vakbondsbestuurder in de ict-sector is een kwestie van pionieren, omdat je bezig bent met andere verhoudingen dan je normaal als bond gewend bent binnen bedrijven. Aan de andere kant is het een kwestie van het traditionele vakbondswerk, namelijk staan voor de belangen van de werknemers en de leden. Dat verschilt niet met andere sectoren."
Boemannen
"Bij de ict-bedrijven worden we duidelijker en meer buiten de deur gehouden – hoewel dat bij andere sectoren ook wel gebeurt. Bij de ict heeft het te maken met de ontwikkeling van de sector. Op technisch vlak loopt de branche voorop, maar wat arbeidsverhoudingen betreft moet er nog veel gebeuren. Ik weet niet of de bedrijven bang zijn voor ons, ik denk meer dat het onbekendheid is. Zodra ze met ons praten, zien ze ons niet meer als boemannen, maar merken ze dat we veel kennis en inzicht in de sector hebben, waar zij ook wat mee kunnen."
"Het is niet zo vreemd dat de ict op het gebied van arbeidsverhoudingen achterloopt. Een aantal jaar geleden werden veel bedrijven opgericht, omdat daar in de markt vraag naar was. Pas toen die organisaties groter werden, kregen ze met human resources te maken. Dan komen de problemen, omdat ze daar niet op zijn ingericht. Het is nog niet goed genoeg uitgekristalliseerd. Dat zie je niet alleen op het niveau van het bedrijf, maar ook op het niveau van de sector.
Mannen van de Bond De vakbonden beginnen de ict-sector te ontginnen. In een aantal interviews wil Computable uitzoeken wat vakbondsbestuurders interessant vinden aan een sector die gekenmerkt wordt door lage ledenaantallen en directies die de ‘rooien’ liever op afstand houden. Hebben de eigengereide automatiseerders behoefte aan deze vertegenwoordigers? Alle afleveringen: |
Weinig verschil
"We onderscheiden ons, zeker in de ict-sector, nauwelijks van de andere bonden. CNV en FNV leggen traditioneel grote nadruk op solidariteit, terwijl De Unie zich meer op individueel niveau inzet. Over het algemeen verschillen de denkwijzen niet veel. Vroeger hebben de VHP (Vereniging voor Hoger Personeel) en FNV Bondgenoten, wat toen nog Dienstenbond heette, de meeste aanzet gegeven tot samenwerking en nieuwe cao’s in de ict-sector. De onderlinge samenwerking is uitstekend. Het is grappig dat vooral leden willen dat we onderling samenwerken. Het gaat niet om het verschil tussen De Unie of FNV, het gaat om het verschil georganiseerd zijn of niet georganiseerd zijn."
"De stille saneringen zijn in de ict-sector nu voorbij. Sinds het inzetten van de recessie, zo rond 2001, hebben bedrijven lang geprobeerd om niet tot ontslag over te gaan, omdat gedacht werd dat de recessie wel over zou gaan. Toen op een bepaald moment bleek dat de opgang uitbleef, hebben veel bedrijven hun werknemers een aanbod gedaan dat de mensen niet konden weigeren. Het ging dan vaak om mensen die regelrecht vanaf school, via een stage, bij het bedrijf waren blijven hangen. Zij hadden geen enkele ervaring met de hardheid van het arbeidsleven. Die naïviteit, gecombineerd met het feit dat gedacht werd dat men ergens anders wel weer een baan kon krijgen, heeft aardige saneringen opgeleverd. Nu is er sprake van faillissementen, de bekendste zijn Landis en Aino, en collectief ontslag."
Nederland distributieland
"We hebben nog geen visie op de rol van ict in het nieuwe kabinet. We zijn wel teleurgesteld over het feit dat regeringen heel sterk hebben ingezet op ‘Nederland kennisland’, terwijl op dit moment juist het kenniselement uit Nederland aan het verdwijnen is. Hoogwaardige onderzoeksafdelingen, van bijvoorbeeld Philips en Ericsson, vertrekken. Ons land krijgt dus wat ict betreft steeds meer het karakter van een distributieland in plaats van een kennisland. Dat kennisaspect is iets waarvan wij vinden dat de overheid het meer zou moeten stimuleren." < BR>