Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Gaat de pinguïn aan de ketting? Wat moet Microsoft trouwens met een Unix-licentie? Wat heeft Microsoft met SCO, Unix en licenties?
Gaat de pinguïn aan de ketting?
… wel als SCO gelijk krijgt. 2003 kon nog wel eens een historisch jaar worden, vanwege de ramkoers die het softwarebedrijfje Santa Cruz Operation is ingeslagen. SCO is zoals bekend eigenaar van de oorspronkelijke AT&T Unix-broncode. In maart kwam het bedrijf onverwacht met de beschuldiging dat in Linux patentrechtelijk beschermde Unix-code was opgenomen. Geen enkel bewijs werd overlegd, maar het zou gaan om zowel code uit het oorspronkelijke AT&T-erfgoed, code uit de periode dat Novell eigenaar was, als code van SCO zelf. Niemand kan er een peil op trekken of de aanspraken van SCO hout snijden, maar het is op zijn minst curieus dat het Unix/Linux-bedrijf na jaren van stilte ineens tot deze conclusie komt. SCO diende direct maar een schadeclaim van een miljard dollar in bij IBM. Eerst leek de Linux-wereld zelf nog gespaard te blijven, maar vorige week waarschuwde SCO 1500 grote ondernemingen dat ze met hun Linux-systemen mogelijk intellectuele eigendomsrechten met voeten traden. Vervolgens trok SCO zijn eigen Caldera Linux-distributie terug van de markt. Het is nu nog maar een kwestie van tijd voordat de Linux-distributeurs zelf worden belaagd.
Het zieltogende SCO stuurt kennelijk aan op een groots slotakkoord. Als softwarebedrijf heeft het geen toekomst meer: de omzet zakt al jaren, de Linux-tak is afgezaagd, de Unix-handel implodeert en de enige veelbelovende innovatie – Tarantula – is enkele jaren geleden afgesplitst. Maar dovende sterren kunnen nog fel oplichten. Het einde is onvoorspelbaar. De eerste clash dient zich 13 juni aan als IBM’s licentie op Unix verloopt. SCO wil die niet verlengen als IBM niet over de brug komt. Maar wat dan? Mag IBM geen AIX-systemen meer verkopen? Moeten alle Unix-systemen van IBM wereldwijd worden uitgezet? Voorlopig is er maar één partij die garen spint bij deze hele affaire: Microsoft.
Wat moet Microsoft trouwens met een Unix-licentie?
… het vuurtje nog wat opstoken. Afgelopen zondag verbijsterde Microsoft de wereld door bij SCO een licentie af te sluiten voor het gebruik van Unix-patenten en -broncode. Zeker ook een brief van SCO gehad, want MS heeft ongetwijfeld ook stiekem wat Linux-servers draaien. Wat zullen we daar eens mee doen, zal Steve Ballmer op de vrijdagmiddagborrel hebben opgeworpen. Ik stel me zo voor dat vervolgens in lacherige stemming is besloten gewoon te betalen. En hup: zondag kon het bericht naar buiten: Microsoft wil zich ervan verzekeren dat zijn producten kunnen samenwerken met Unix-software, zonder patenten te schenden. Voor Microsoft heeft deze handreiking alleen maar voordelen. Ze sponsoren het arme SCO bij de kostbare rechtszaken tegen die gauwdieven uit de Linux-wereld. En ze laten de buitenwereld zien dat zij deze patentzaak wel serieus nemen. Alle extra onzekerheid over de legaliteit van Linux en zijn gpl’s (general public license), door Gates eerder al met een virus vergeleken, is meegenomen.
Wat heeft Microsoft met SCO, Unix en licenties?
… een heel verleden. In 1980 had de Unix-familie zich opgesplitst in drie takken: AT&T Unix System III, Berkeley Standard 4.1 en Xenix 3.0 van SCO en … Microsoft. Jawel, het bedrijfje van Gates en Ballmer meende toen met Xenix het besturingssysteem van de toekomst in handen te hebben. Microsoft nam een aandeel van 25 procent in SCO, waar de volledige ontwikkeling van Xenix, een mutant van de AT&T-oerversie, plaatsvond. In 1987 nam AT&T wat Xenix-bibliotheken op in Unix System V en sloot daartoe met Microsoft een licentieovereenkomst. Deze bestond nog toen het Unix-erfgoed in 1996 via Novell bij SCO terechtkwam. SCO wilde wel van die archaïsche Xenix-code en vooral de licentieverplichtingen af, maar Microsoft weigerde botweg. Een klacht bij de Europese Commissie had snel resultaat: begin 1997 Microsoft moest inbinden. In het fiscale jaar 1998 betaalde SCO voor het laatst royalty’s – maar liefst 1,1 miljoen dollar – aan Microsoft. Bijna gelijktijdig deed Microsoft zijn resterende aandelen SCO (12,3 procent) van de hand.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.