Nu de VVD wederom deel gaat uitmaken van de regering heeft de liberale partij alle gelegenheid zijn focus op ondernemerschap in daden om te zetten. Computable sprak met ict-woordvoerder Stef Blok over zijn visie op automatisering, en de manier waarop de overheid hiermee omgaat. Net als D66-collega Lousewies van der Laan (zie Computable 19) vindt hij dat er vooral bij de overheid zelf nog veel kan verbeteren.
|
Hij is wel van mening dat de overheid, om die efficiëntie ook daadwerkelijk te bereiken, nog een lange weg te gaan heeft: "De Nederlandse samenleving, waar het gaat om burgers en bedrijven, is goed on-line. We behoren hierin tot de wereldtop. Maar waar we het naar mijn mening slecht doen, is de overheid zelf. Dat is echt een schande."
Hij wijst op de weinig eervolle dertiende plaats die Nederland op dit moment inneemt op de elektronisch-bestuur-ranglijst in Europa. Dit maakt het moeilijk om anderen te zeggen hoe ze het zouden moeten doen. Eerst moet de overheid zelf het goede voorbeeld geven. "Ik sluit me aan bij de vele onderzoeken en klachten: het is vreemd om voor het aanvragen van een rijbewijs twee keer naar het loket te gaan. Dat is voor de burger Stef Blok vervelend, maar wel op te brengen. Voor bedrijven is die inefficiëntie pas echt lastig. De overheid zou er met een beter gebruik van ict voor kunnen zorgen dat bedrijven kosten besparen, én ze zouden het bedrijven makkelijker maken."
België
Hij is een uitgesproken voorstander van het Belgische initiatief, waarbij burgers niet meer twee keer dezelfde gegevens hoeven in te vullen voor de overheid. Blok: "De Belgen doen het beter. Voor de Nederlandse politiek is het belangrijk om nu door te pakken. De regelgeving moet omlaag, en het is niet meer dan logisch dat burgers en bedrijven hun gegevens slechts één keer aanleveren. Daarvoor is het nodig dat bijvoorbeeld bestanden worden gekoppeld. Het gaat hier vooral om efficiënter werken, dus bezuinigingen en geldgebrek hoeven hier geen enkele belemmering te vormen."
Ook bij de semi-overheid, en dan met name de gezondheidszorg, is nog veel werk te verzetten. Blok: "Daar is sprake van structurele tekorten, waar je wat aan kunt doen door ict slim in te zetten." Hij waarschuwt echter voor een te strakke regie door de overheid, en wil vooral het eigen initiatief stimuleren: "Als overheid moeten we niet roepen: u moet automatiseren, hier is een blauwdruk. Het is bij de semi-overheid juist fout gegaan omdat men teveel gericht was op Den Haag, en afwachtte welke beslissingen er hier werden genomen. Het is zaak ervoor te zorgen dat er in die sector ruimte komt voor ondernemerschap."
Steun
De VVD is geen voorstander van overheidssteun aan de ict-sector, ook niet aan de geplaagde telecombedrijven die mede door toedoen van de overheidsbemoeienis met umts in problemen zijn gekomen. "In het algemeen ben ik van mening dat de overheid geen sectoren moet steunen. De telecomsector vraagt daar ook niet om." Wel vraagt die volgens hem om heldere regelgeving. "De sector heeft niets aan een overheid die voortdurend van standpunt verandert. Het is vooral nodig dat de overheid duidelijk aangeeft wanneer ze wel of niet ingrijpt. Van tevoren helder aangeven hoe je alles weegt, is veel belangrijker dan steun. De overheid moet zorgen voor een aantrekkelijk ondernemersklimaat, en dat geldt voor iedere sector."
Over de het Nederlandse onderwijs is Blok optimistisch, al kan met name de praktische component beter. "De kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland is heel behoorlijk. Wel kent het hoger onderwijs, wel eens omschreven als een hoogvlakte, weinig pieken en weinig dalen. Het gevolg hiervan is dat de echte toppers vluchten naar het buitenland. Maar in kwaliteit zijn het hoger onderwijs en de uitgaven aan r&d in lijn met andere landen. Het is juist het bedrijfsleven dat er hier veel minder voor uitgeeft."
Hij ziet daarom een duidelijke taak voor de overheid in het stimuleren van de samenwerking tussen ict-bedrijven en opleidingsinstellingen. "Uiteraard moet er gewoon ruimte blijven voor fundamenteel onderzoek. Maar naarmate het onderzoek zich meer op de praktijk richt, zou de samenwerking beter kunnen. Het is de taak van de overheid om de universiteiten op dat gebied te prikkelen, en de kopschuwheid weg te nemen."
Minister
Blok ziet niets in een aparte minister van ict. "Die hebben we gehad, en we staan op e-business-gebied op de dertiende plaats. Het hangt dus niet af van een aparte minister. Belangrijker is het om afspraken te maken, en die uit te voeren. ict speelt nu een rol bij verschillende departementen. Het is cruciaal dat het hele kabinet zegt dat lastenvermindering voor burgers en bedrijven zo’n belangrijk punt is, dat een efficiënt gebruik van ict daar als vanzelf uit voortvloeit."
Hij ziet evenmin iets in het verschijnsel Innovatieraad, voorgezeten dooor een minister-president, zoals D66 die propageert. "Ik heb veel waardering voor Jan Peter Balkenende, maar ik zie hem niet in zo’n innovatieraad, daar is hij niet het type voor. Het moet komen van een minister van Economische Zaken, op wiens gezag dingen tot stand komen. Een raad verwordt als snel tot een praatclub."< BR>