Met zijn vele panden in de regio Amersfoort betaalt Regionaal Opleidingen Centrum De Amerlanden elk jaar een fors bedrag voor zijn interne telefonie en de verbindingen tussen de verschillende lan’s. Nog maar net op weg in een migratie naar voip, in combinatie met wlan- en sdsl-verbindingen, heeft het ROC zijn communicatiekosten al kunnen halveren.
Regionaal Opleidingen Centrum De Amerlanden, een zogenoemde fusieschool, biedt voornamelijk opleidingen op mbo-niveau aan in Amersfoort en omstreken. Daarnaast verzorgt het taalcursussen voor asielzoekers. Er is ook een commerciële poot die bedrijfsopleidingen organiseert, onder andere op het gebied van computers en netwerken. De ongeveer negenhonderd medewerkers bedienen in totaal dik 7500 leerlingen. Dat gebeurt in zeven schoolgebouwen in Amersfoort zelf, en drie grote en vijftien kleinere vestigingen elders in de regio.
Centraal beleid
Vier jaar geleden is voor al deze scholen een centraal ict-beleid ingezet. Elk gebouw had al zijn eigen lokale netwerk, toevallig allemaal gebaseerd op 3Com-switches. Omdat 3Com destijds geen producten hiervoor had, zijn de gebouwen onderling met elkaar verbonden via Cisco-apparatuur en standaard 11 Mbps wlan-verbindingen (wireless local area network) over richtantennes. Op het dak van ziekenhuis De Lichtenberg is daarvoor een steunpunt ingericht, van waaruit in stervorm de gebouwen in Amersfoort met elkaar zijn verbonden.
Met de ingebruikname van een nieuw pand heeft het ROC de migratie naar ip-telefonie (internet protocol) ingezet. Hoewel ook is gekeken naar de producten van Cisco, Avaya en Philips, heeft vooral de beduidend lagere offerte van 3Com de doorslag gegeven. Bovendien was er geen behoefte aan overbodige mogelijkheden. Cisco biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om met xml menupagina’s te maken voor de toestellen. Dat is mooi, maar moet ook beheerd worden. De eisen zijn volgens ict-coördinator Hans Buijserd heel eenvoudig: "We willen bellen."
Vóór de verhuizing en de uitrol van de voip-systemen (voice-over-ip) kon Buijserd een half jaar lang testen. De leverancier heeft daarvoor apparatuur gratis ter beschikking gesteld en ondersteuning geboden. De testresultaten gaven zoveel vertrouwen dat de oude telefooncentrale niet eens meer naar het nieuwe pand is verhuisd.
Besparingen
Het belangrijkste punt van zorg was de vertraging van de draadloze verbindingen, maar dat bleek geen probleem te zijn. Voor de verder weg gelegen gebouwen worden vpn-tunnels (virtual private network) over sdsl gebruikt. Een 2 Mbps sdsl-verbinding van Demon Internet bleek dan goedkoper te zijn dan een 128 Kbps lijn van KPN. Onlangs is dan ook de laatste van de acht huurlijnen opgezegd. Inmiddels zijn vier van de verder gelegen locaties op deze manier met de rest verbonden. Uiteindelijk gaat het ROC adsl/sdsl (asymmetric/symmetric digital subscriber line) gebruiken voor alle gebouwen die niet draadloos te bereiken zijn. Behalve in het nieuwe pand wordt ip-telefonie nu ook gedeeltelijk in twee andere gebouwen toegepast. Zodra de huidige telefooncentrales zijn afgeschreven, zal voip overal gebruikt worden. In totaal gaat het dan om zeshonderd toestellen.
Het ROC heeft op deze manier al flink bespaard op telecommunicatie. Volgens Buijserd is alleen dit jaar al vijftigduizend euro minder uitgegeven aan huurlijnen. Daarnaast zijn de belkosten gehalveerd. Voorheen betaalde het ROC honderdduizend euro per jaar aan telefoonrekeningen, waarvan zestigduizend voor intern gebruik. Een andere bron van besparingen is de communicatiepoort met vier gsm-lijnen. Door telefoontjes naar 06-nummers over die poort te routeren, hoeven ze niet eerst over te lopen het vaste telefoonnetwerk, met bijbehorende kosten. Behalve deze fors lagere vaste lasten blijkt de aanschaf van de voip-apparatuur zelf ook nog eens goedkoper: een investering van zestigduizend euro tegenover 120 duizend voor een nieuwe traditionele centrale.< BR>