Microsoft heeft de markt voor desktop- en stand-alone pc’s gedomineerd. Ook heeft het een aanzienlijk aandeel van de markt voor afdelingservers verworven. Nu richt het zijn begerige ogen op de grootschalige datacentra, terwijl aan de andere kant ook de markt voor mobiele apparaten en spelletjesmachines de aandacht heeft. Dat is weliswaar goed nieuws voor de aandeelhouders van Microsoft, maar niet voor de gebruikers van deze producten.
Om het potentiële probleem bloot te leggen, heb ik mijn pc persoonlijk opgewaardeerd van Windows 98 naar XP. Het is een grote verbetering; XP is in feite net zo goed als OS/2 – maar dat was tien jaar geleden al beschikbaar. Zo lang heeft het Microsoft gekost om aan te haken bij een product dat gekopieerd kon worden. Er zijn andere factoren waarom XP is geslaagd terwijl OS/2 slechts een beperkt succes had. De belangrijkste is de ontwikkeling op het gebied van hardware. Die was te duur in het OS/2-tijdperk om een grootschalige doorbraak te kunnen forceren. Van groter belang waren Microsofts ellendige marketingvaardigheden.
Ik heb geen ervaring met spelletjesmachines, maar wel met zakelijke, professionele apparatuur; het aanbod van Microsoft is erg gewoon. Ze hadden het hier moeilijk; de spelletjes- en mobiele apparatuur is overwegend gebaseerd op andere software. De markt voor afdelingservers was eveneens geen eitje voor Windows. Een organisatie zal wel gek zijn als ze in de nabije toekomst niet Windows-op-Intel-servers vervangt door Linux of Apache.
Geen wonder dus dat Microsoft voet aan de grond wil krijgen in de grootschalige datacentramarkt, die wordt gedomineerd door IBM, HP en Sun. Als dit lukt, kan dat helpen om gebruikers ervan te overtuigen Windows op afdelingsniveau niet vaarwel te zeggen. Er zal dus wel een aantal lekker geprijsde producten aankomen. We hoeven niet in herinnering te roepen dat Windows-software eens redelijk geprijsd was. De huidige afzetterij is het gevolg van het domineren van de markt.
Of Microsoft het gaat maken in de datacentramarkt hangt af van een aantal technologische ontwikkelingen De belangrijkste zijn: de steeds betere kosten/baten-ratio van hardware, flexibelere opslagsubsystemen, clustertechnieken en betere communicatienetwerken. IBM en andere bedrijven hebben de beschikking over al die technologie. Daarnaast kunnen ook leveranciers van hardware als Dell, HP, Compaq en Unisys erover denken hun markt naar boven toe uit te breiden. Daartoe hebben ze de juiste software nodig, en hier komt Microsoft de arena binnen. Voor de gebruikers is het prettig dat er sprake is van echte concurrentie. Dit keer keert het verleden zich tegen Microsoft. Te veel invloedrijke mensen, zowel technische als financiële managers, willen niet weer in de monopolieval lopen.
Welke alternatieve ontwikkelingen hebben baat bij de verbazingwekkende technologie? IBM, Sun en andere hebben veel meer te bieden op het gebied van grootschalige systemen, en zullen op die weg voortgaan.
De waarschijnlijkste lange termijn ontwikkeling (parallel met HP en andere, eerder dan vervanging) heeft echter te maken met oss en Linux. Linux kampt met hetzelfde nadelige gebrek aan ervaring als Windows.
Het is niet waarschijnlijk dat Linux en geclusterde, op Intel gebaseerde servers de markt van grote mainframes zullen penetreren, maar wel die van grote specifieke servers zoals voor e-mail, het web en gegevenspakhuis-engines.
Het gaat te ver om te zeggen dat Microsoft in het datacentrum een ramp is, maar het is zeker een grote fout.< BR>
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.