Naast het algehele slechte economische klimaat zijn de leveranciers van ict-infrastructuur geconfronteerd met een consolidatieslag in hun marktsegment en een verschuiving van hun afzetmarkt. Beloofde de telecommunicatiesector voorheen gouden bergen, nu is de klandizie voor ict-infrastructuur eerder te vinden bij ondernemingen die hun datanetwerken moeten onderhouden en opwaarderen.
Hoewel Cisco niet meer die glorieuze onderneming van weleer is, en net als iedereen te maken heeft met de slechte markt in het algemeen en de consolidatie onder de infrastructuurleveranciers in het bijzonder, blijft het met een aandeel van 60 tot 70 procent marktleider. Andere overlevenden zijn Juniper, 3Com, Nortel, Foundry, Extreme en Riverstone. Voor alle spelers geldt dat hun afzetmarkt is verschoven van telecommunicatie naar datanetwerken, en van carriers en operators naar het bedrijfsleven.
Hoewel ethernet en ip (internet protocol) ook in de telecomwereld uitgroeien tot de standaarden, blijken ondernemingen op dit moment betere afnemers te zijn voor leveranciers van infrastructuur. Voor Nortel Networks bijvoorbeeld, dat in 1996 met de overname van Bay Networks een netwerkstrategie inzette, betekent deze trend een verschuiving naar echte bedrijfsproducten van 5 tot 10 procent. Foundry Networks, dat een paar jaar geleden nog 70 procent van zijn omzet bij de carriers behaalde, heeft dat aandeel zien slinken tot 15 procent. Na de grote klappen in de telecomsector heeft dat bedrijf zijn portfolio dan ook vooral naar de onderkant uitgebouwd.
Een van de oorzaken is dat grote bedrijven hun backbone en wan-verbindingen (wide-area network) steeds meer zelf verzorgen. Volgens een onderzoek van IDC onder wan-managers is tweederde van hen ook van zins dit te blijven doen; ze vertrouwen dat niet aan een dienstenaanbieder toe.
Bovendien zal over niet al te lange tijd elke onderneming 10 GbE (Gigabit ethernet) inzetten. Nieuwkomer Force 10 Networks richt zich zelfs speciaal op dit segment. 10 GbE wordt nu nog bij uitstek toegepast door carriers en bandbreedte-grootverbruikers als de medische wereld, universiteiten, mediabedrijven en defensie.
Op het eerste gezicht lijkt de markt van netwerkswitches stabiel. Onder een ongeveer gelijkblijvende omzet verbergt zich echter een groei van het aantal switches en een gestaag dalende prijs per switch.
Iets bijzonders bieden
Om op dit moment te kunnen verkopen, moeten leveranciers hun klanten iets bijzonders bieden. Die willen nu vooral meer doen met minder. Bandbreedte alleen is niet genoeg, dus storten alle leveranciers zich op bandbreedte-intensieve toepassingen en nieuwe technologische ontwikkelingen, onder andere op het gebied van voip (voice-over-ip), wlan (wireless local area network) en poe (power over ethernet). Vooral de integratie van telefonie en wlan met de bestaande infrastructuur kan een belangrijke reden zijn om netwerkapparatuur te vervangen.
Daarnaast vindt een verschuiving plaats van fast ethernet naar GbE en 10 GbE. In het onlangs verschenen rapport The Evolution to 10 Gbit Ethernet voorspelt Pioneer Consulting voor dit jaar een verkoop van bijna tien miljoen 1 GbE netwerkpoorten. Vanaf volgend jaar zal dat aantal terugzakken naar 5,8 miljoen in 2008, een gemiddelde jaarlijkse daling van 7,8 procent. In omzet komt dat neer op een daling van 13,7- naar 7,4 miljard dollar.
In diezelfde periode zal het aantal 10 GbE poorten toenemen van ruim twintigduizend dit jaar naar bijna 330 duizend, een gemiddelde stijging van bijna 60 procent per jaar. De omzet stijgt daarmee van 360 miljoen naar 2,6 miljard dollar. Delen we die omzetten door het aantal poorten, dan zien we dat de prijzen voor 1 GbE ongeveer gelijk blijven, maar dat die voor 10 GbE dalen van bijna twintigduizend- naar minder dan achtduizend dollar per poort. Chandra Kopparapu, product marketing director bij Foundry, verwacht al over drie jaar een prijsdaling naar vijf- tot zesduizend dollar. Bovendien krijgt volgens hem die markt een enorme stimulans als de prijzen zijn gedaald naar tienduizend dollar per poort.
GbE en 10 GbE worden volgens Pioneer op dit moment vooral in man’s (metropolitan-area network) toegepast. 10 GbE dringt nu de wan-wereld binnen. De vraag is of er behoefte is aan 10 GbE-technologie voor lan’s. Datacenters en gridcomputers (virtuele supercomputers) zijn mogelijke aanjagers hiervoor.
Dieptepunt
Herstel van de telecommunicatiemarkt laat nog even op zich wachten. Volgens IDC zit deze nu op zijn dieptepunt. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van glasvezel, breedband-applicaties en draadloze en mobiele toepassingen zal deze sector opnieuw een flinke groeiperiode ingaan. Vooral voor ip-telefonie verwacht dit onderzoeksbureau tot 2006 een gemiddelde jaarlijkse groei van 40 procent.
Tegenhanger Gartner ziet in 10 GbE en mogelijkheid voor grote carriers om hun markt weer wat leven in te blazen. Bovendien voorspelt deze marktonderzoeker een enorme groei in ip-vpn-diensten (virtual private network).
Voor ethernet-gebaseerde man-verbindingen voorspelt IDC een marktgroei van 837 miljoen dollar vorig jaar naar 4,4 miljard in 2007. Bijna de helft daarvan zal voor rekening komen van laag 2/3 switches. Het afgelopen jaar was volgens dit onderzoeksbureau ook het eerste jaar waarin atm- (asynchronous transfer mode) en frame relay wan’s op hun retour waren. Berichten dat frame relay-verbindingen duurder worden passen bij deze trend. Daarnaast verwacht IDC dat ook de uitgaven aan infrastructuur door dienstenaanbieders volgend jaar weer exponentieel stijgen. Bovendien zal het internetverkeer tot 2007 elk jaar verdubbelen, met de bijbehorende investeringen door de carriers.
Gartner is voorzichtiger over het herstel van de telecommarkt. Het verwacht vanaf 2005 een verbetering. Consumenten gaan vooral voip en wat Gartner ‘next generation networking’ noemt gebruiken. Bij die volgende generatie komt ‘alles’ (spraak, data, video enzovoort) samen in één communicatiesessie.< BR>