Burgemeester en wethouders van Amsterdam volgen het advies van de commissie Andriessen op om het aansluiten van woningen en bedrijven op glasvezel voor een deel te financieren.
Het gemeentebestuur heeft zich voorgenomen om in 2004 te starten met de aanleg van dertigduizend aansluitingen op het glasvezelnet. Het wil beginnen met de aanleg in het stadsdeel Zeeburg (inclusief IJburg), de Oosterparkbuurt en het Science Park in de Watergraafsmeer.
Het college begint met het opstellen van een plan hoe de publiekprivate financieringsconstructie voor de glasvezelaanleg er precies uit moet komen te zien. Het college vindt dit plan vóór 1 oktober op zijn agenda. Na instemming volgt een programma van eisen en de uiteindelijke aanbesteding.
Bij de aanbesteding wil het bestuur het netwerk openstellen voor alle aanbieders van diensten. Het college vindt dat een dergelijk universeel toegankelijk netwerk in de huidige marktsituatie een gemeentelijke impuls vergt. De gemeente beperkt haar rol tot regievoerder en neemt hooguit deel met een minderheidsaandeel bedoeld om andere financiers over de streep te trekken.
Een aantal Amsterdamse woningcorporaties heeft zich inmiddels in principe bereid getoond op te treden als mede-investeerders. De gemeente wil kijken of het deze betrokkenheid in volgende fases van de aanleg van het glasvezelnetwerk kan verkleinen of afbouwen.
Gefeliciteerd gemeente Amsterdam. U heeft het ei van Columbus gevonden!
De analogie met het voorstel van de lokale PvdA om -teneinde de burgers met elkaar te laten communiceren-iedere Amsterdammer een eigen email adres te geven, dringt zich op. KPN nog UPC zijn in staat om de local loop winstgevend te maken. Waarom zou een publiek orgaan als deze gemeente dan de waarheid in pacht hebben? Schuldgevoel of schaamte vanwege de uitverkoop van het kabelnet destijds?
Mijns inziens hebben we hier te maken met holle frasen van een overambitieus en kostenzoekend stadsbestuur.
Briljant!
UPC bijna failliet vanwege de investering van fl. 2.200 per aansluiting. Nu eindelijk weer een beetje boven Jan en hoepsa, Amsterdam strikes back met een eigen glasvezelnet.
Ik ben benieuwd wie er ooit nog een euro inverteert in Internet Infrastructuur met de wetenschap dat de overheid met zakken geld staat te wachten om je uit de markt te duwen.
valse concurrentie met anderen is natuurlijk niet goed. Maar ik vraag mij af
of UPC wel als referentie kan dienen, omdat zij meer verlies dan omzet maakt.
En dit niet alleen komt door de aankoop.
Ieder iniatief heeft recht op een juiste, gewogen, afweging van voor- en nadelen.
Voordelen zijn er in ieder geval.