Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wanneer stierf de dinosaurus uit? Wat zei Bredero ook weer? Waar staat Ngscb voor?
Wanneer stierf de dinosaurus uit?
… één april! Hij leeft en heet Big Blue. Met de opkomst van achtereenvolgens minicomputers, Unix-systemen en pc’s is de marktpositie van mainframes geërodeerd. Concurrenten zetten mainframes al zo’n kleine twintig jaar in de hoek als ‘dinosaurus’, maar feit is dat marktleider IBM nog altijd het merendeel van zijn omzet in serverhardware (13,4 miljard dollar in 2002) binnensleept uit mainframes. Veelzeggend is dat IBM de dino inmiddels als geuzennaam gebruikt. Zo droeg de z800 lang de codenaam Raptor en gaat de binnenkort te verschijnen z900 nu nog door het leven als T-Rex. Niemand gelooft inmiddels meer dat mainframes gaan verdwijnen, want die krengen blijven zich maar aanpassen aan de omstandigheden. Zo ondersteunt de z900 behalve Linux en J2eee alle basisstandaarden voor webdiensten.
Maar om concurrerend te blijven moeten de operationele kosten verder omlaag. Dat hoopt IBM behalve met betere prestaties ook te bereiken met goedkopere software. Dat is pas nieuws, maar geen goed nieuws voor Computer Associates, Compuware en BMC die ook nog altijd een fors deel van hun omzet uit deze sector halen.
Wat zei Bredero ook weer?
… het kan verkeren. Dat geldt zeker voor de it-industrie. Herinnert u zich Flip Filipowski, de ongelikte topman van Platinum software, nog? Waarschijnlijk niet. Eén keer had ik het twijfelachtige genoegen hem te interviewen. Een van zijn meest memorabele commentaren was "I don’t connect to that shit". Het onderwerp was eventuele integratie van zijn producten met Unicenter van concurrent Computer Associates. Enkele jaren later verkocht hij zijn bedrijf aan datzelfde CA voor 3,5 miljard dollar. Dat was 1999. Wat deed de kersverse miljardair vervolgens? Hetzelfde als daarvoor: softwarebedrijven opkopen. De internetcrisis hielp, want de tientallen bedrijven die hij met zijn nieuwe bedrijf Divine verzamelde, waren daardoor koopjes. Daar hoorden bekende namen bij als Open Market en Eprise. Het bedrijf werd gespot als ‘snel rijzende ster’ en zelfs een beetje Amerika’s hoop in bange dagen. Eind februari 2003 vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan en sindsdien is het verdacht stil rond Divine. De Amerikaanse pers lijkt Divine plotsklaps vergeten; de eigen website is sinds 14 april niet meer geactualiseerd, terwijl daar voor 28 april nog een uitspraak van de faillissementsrechter staat aangekondigd. Vreemd. Je zou bijna journalist worden om het uit te zoeken.
Waar staat Ngscb voor?
… Palladium. Microsoft is altijd goed in ‘roadmaps’ geweest. Over de grote lijnen doet het bedrijf niet overdreven geheimzinnig. Zo keek ik al in 1994 naar een dia waarin de geplande samensmelting van de 16-bit consumentenversie van Windows met de 32-bit NT-versie werd beschreven. En zie: in 2002 verscheen Windows XP. Dat er in 1994 nog op 1998 werd gemikt is een detail. De jaartallen in Microsofts planningen kloppen nooit. Dat zal zeker gelden voor het baanbrekende beveiligingsinitiatief Palladium, dat Microsoft nu heeft herdoopt tot het uiterst handzame ‘Next generation secure computing base’, oftewel Ngscb. Dat wordt gelijktijdig met de volgende Windows-versie Longhorn verwacht, zo rond 2005. U en ik weten dan: dat wordt snel 2008.
Palladium is namelijk geen kattenpis. Het gaat om een volstrekt nieuwe generatie pc’s met aangepaste hardware en software. Een belangrijk element van ‘Palladium’ is dat de computer twee modi krijgt: de standaard modus en de veilige modus (niet te verwarren met de veilige modus van vastgelopen Windows-machines). In die laatste moet de gebruiker zich veilig voelen als in een kluis, ongevoelig voor kwaadaardige software en voorzien van informatie die is afgeschermd van ongeautoriseerde gebruikers. Het ontwerp moet tot een sprong voorwaarts leiden op het gebied van privacy-bescherming, veiligheid en systeemintegriteit.
Wat kun je van Palladium zeggen? Het is typisch Microsoft-gedachtegoed want volledig gericht op Windows-pc’s. Even typisch is trouwens de kritiek, die druipt van het bekende anti Microsoft-sentiment. De angst voor ’the evil empire’ zit er goed in, al dan niet ingegeven door commerciële belangen: Palladium zou gebruikers dwingen legale software te gebruiken, het hen achteraf lastig maken andere software dan die van Microsoft te gebruiken, en zou direct het illegaal afspelen van muziek en video onmogelijk maken. Gebruikers verliezen kortom de controle over hun eigen pc.
Ik vind de kritiek wat prematuur. Uit niets blijkt tot op heden dat gebruikers Ngscb zouden moeten gebruiken. Daarbij kan Microsoft zich niet permitteren zijn belangrijkste klantengroep van zich te vervreemden: de gewone consument. Tenslotte lijkt me het hele initiatief in eerste instantie vooral interessant voor het bedrijfsleven. Natuurlijk is bij monopolisten en zeker bij Microsoft altijd waakzaamheid geboden, maar laten we niet direct het kind met het badwater wegspoelen.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.