Snellere processoren, een nieuw prijsschema voor de servers, nieuwe mainframes, een snelheidsrecord en voortgang aan een petaflop supercomputer: IBM is niet van zins zijn toppositie op de servermarkt uit handen te geven.
Het blijft IBM menens met het mainframe. Nadat eerder dit jaar het instapmodel z800 (codenaam Raptor) gelanceerd werd, komt in juni een nieuw topmodel uit, de z990 (codenaam T-Rex). De codenamen zijn een knipoog naar diegenen die beweren dat de mainframes aan het uitsterven zijn. Grootste vernieuwing in de z990 is het aantal processoren, en de mogelijkheid om het z/OS besturingssysteem te partitioneren. Bij de lancering kan de z990 al 32 processoren laten draaien, en eind dit jaar 48. Volgend jaar is een versie met 64 processoren beschikbaar. De bestaande mainframes komen niet verder dan 16 processoren. Bij de lancering zal het z/OS in vijftien partities verdeeld kunnen worden. Ook dit aantal zal groter worden naarmate nieuwe modellen uitkomen. De x990 zal ook Linux ondersteunen. Volgens analisten is deze zelfs tot 55 procent sneller dan de z900.
Vorige week al versterkte IBM zijn boodschap inzake ‘on demand’ computing door nieuwe prijzen aan te kondigen voor zijn topmodellen onder de Unix-servers. Die zijn voortaan uitgerust met de Power4-chip, die een kloksnelheid van 1,7 GHz haalt. Eind deze maand komt de p690-server uit met 32 processoren en 1,5 of 1,7 GHz, tegelijk met een p655 met acht processoren.
Nieuw is ook dat klanten tegenwoordig vier processoren op ‘standby’-basis kunnen bestellen en slechts betalen wanneer ze die gebruiken, ook al is dat maar enkele dagen per maand. Een nieuwe p690 haalde alvast een TPC-C record. Daarmee werd een HP Superdome onder Windows Server 2003 na veertien dagen onttroond.
Ook werd meer bekend over het Blue Gene supercomputerproject. IBM. bouwt nieuwe chips die via 65.000 knooppunten met elkaar gekoppeld moeten worden en onder Linux in staat moeten zijn een quadriljoen (1 met 24 nullen achter) transacties per seconde te halen. Dertien keer meer dan ’s werelds huidige snelste computer, de Earth Simulator van NEC. Het Blue Gene project slokte al 100 miljoen dollar op, maar de gestelde deadline (2004) zal niet gehaald worden.< BR>