Het nieuwe netwerkbedrijf E-zorg wil de komende maanden een landelijk virtual private network (vpn) voor eerste- en tweedegraads zorgverleners uitrollen. De bedoeling is apotheken en huisartsen onderling te verbinden via een vpn, dat samen met KPN wordt aangelegd.
Momenteel maken apotheken voor dienstwaarneming gebruik van over het hele land verspreide ldap-servers (light-weight directory access protocol; hiermee is een overkoepelend protocol dat met diverse directory services kan communiceren te benaderen). Bas Buijzen, directeur van E-zorg: "Een waarnemende apotheek kan via isdn inbellen om bijvoorbeeld na te kijken bij welke apotheek een patient staat ingeschreven. Vervolgens wordt bij die apotheek ingebeld om de benodigde gegevens op te vragen. Dat zijn iedere keer nieuwe connecties; dat kost tijd en geld." Bij het vpn is een apotheek continu aangesloten en door de breedbandverbinding is informatie sneller bereikbaar.
Huisartsen
E-zorg is opgezet vanuit Microbais, dat de automatisering van apotheken verzorgt. Inmiddels heeft ook Euroned zich aangesloten en zijn er gesprekken geweest met marktleider Pharmapartners. Vijftien apotheken zijn al aangesloten op het netwerk. De komende maanden moet de rest volgen. Eind dit jaar moeten alle klanten van Microbais en Euroned over zijn. Projectleider Maarten Wittop Koning: "Het is de bedoeling dat ook huisartsen gebruik gaan maken van het netwerk, maar het is moeilijk de financiële voordelen voor de huisartsen helder te krijgen." De landelijke huisartsen vereniging (LHV) ziet het beschikbaar komen van apotheekgegevens tijdens de waarneming van een huisarts als een vooruitgang. "Als dit project leidt tot een versnelling op het gebied van landelijke, open communicatiestandaarden zou dat een fantastisch resultaat zijn", aldus de LHV.
Cybercenter
Het vpn werkt op basis van een dsl-aansluiting die wordt gekoppeld aan een gesloten netwerkinfrastructuur van KPN. De telco beheert en bewaakt vanuit een cybercenter de bestandsservers en firewalls die E-zorg daar plaatst. Een ttp-computer (trusted third party) regelt wie welke functies op welke machines mag uitvoeren. Voor complexe waarnemersomgevingen wordt gebruik gemaakt van pki-techniek (private key infrastructure). Dit houdt in dat door middel van een persoons- of praktijkgebonden sleutel zekerheid wordt verschaft omtrent de identiteit van de verzender van het bericht. Doordat de routers centraal te programmeren zijn, is het netwerk relatief eenvoudig te beheren.
In een later stadium moeten ook huisartsen en zelfs ziekenhuizen gebruik gaan maken van het netwerk. Buijzen: "Waar we nu mee zijn begonnen, vormt de basis. Het moet een netwerk worden voor de eerste- en tweedelijns gezondheidszorg. De vraag is wel of zo’n netwerk voor iedereen meerwaarde heeft. Fysiotherapeuten en tandartsen communiceren onderling veel minder en zullen er waarschijnlijk minder aan hebben."
Er bestaan in Nederland soortgelijke initiatieven, zoals de Stichting Gerrit, die zich in Friesland om informatie-uitwisseling tussen ziekenhuizen, apothekers en huisartsen bekommert. "Regionale initiatieven kunnen zich op ons netwerk laten aansluiten. We willen ons vpn naar een hoger plan trekken, zodat het uiteindelijk een landelijk zorgnetwerk wordt", aldus Buijzen.< BR>