Eind mei wordt een EU-wet vastgesteld die de reikwijdte van software-octrooien vergroot. Kleine en middelgrote softwareontwikkelaars in Europa vrezen voor hun faillissement. Hun protest, vorige week bij het Europees Parlement in Brussel, was luid en duidelijk, maar te laat. Europarlementariër Elly Plooij-van Gorsel: "Die wet komt er."
"Jullie kritiek is helder. Jullie zijn softwareontwikkelaars en willen geen patenten." Zo vatte Elly Plooij-Van Gorsel (VVD) de pleidooien samen van de universitaire patentonderzoeker Reinier Bakels uit Amsterdam, topman H�kon Wium Lie van het Noorse Opera, fabrikant van een web- en mobiele telefoonbrowser, en David Axmark, hoofdtechnicus van de Zweedse open source database Mysql. Het parlement moet eind deze maand zijn oordeel uitspreken over het voorstel van Eurocommissaris voor de Interne Markt, Frits Bolkestein. Parlementariër Plooij-van Gorsel meldde de overvolle zaal dat een ruime meerderheid van de volksvertegenwoordigers vóór is.
Ze verweet de aanwezige software-ontwikkelaars de negatieve kanten van de patentwet te overdrijven. "Ik ken ook voorstanders van octrooien op software. Onze wet is een balans tussen de standpunten en wordt beter dan de Amerikaanse." De patentwet in de VS maakt volgens haar teveel triviale patenten mogelijk, zoals dat op het zijwaarts schommelen.
Meteen na het uitspreken van haar vonnis maakte de Europarlementariër zich uit de voeten. "Ik weet dat ik niets positiefs kan zeggen."
Ze lokte woedende reacties uit, onder meer van de directeur van een Frans bedrijf dat ontwikkelgereedschap maakt dat concurreert met dat van Oracle. "Ik ga het Europees Parlement aanklagen voor twee miljoen euro schade." De directeur stelt zijn honderdduizend klanten te verliezen, die bevreesd zijn patentclaims te krijgen.
De meeste softwarepatenten zijn in handen van grote Amerikaanse bedrijven, IBM en Microsoft voorop. Die weten door het dreigen met hun patenten alle mogelijke claims van andere bedrijfjes op afstand te houden, zo betogen tegenstanders. Ict’er Roderick Klein van het Haarlemse Mensys, dat eigen versies levert van IBM-besturingssysteem OS2, is dan ook somber over de gevolgen voor het mkb: "Ontwikkelaars gaan steeds meer tijd verliezen met twisten over patenten."< BR>