Nog voor de zomer brengt Borland met Janeva een nieuw product uit dat ontwikkelteams in staat moet stellen op het .Net platform te ontwikkelen en toch gebruik te maken van Java- of Corba-componenten.
Met Janeva wil Borland het Zwitserland van de ontwikkeltools worden. De naam verwijst naar Genève en bevat referenties naar Java en .Net. "Alle middelgrote en grote ondernemingen krijgen onvermijdelijk zowel Java 2 Enterprise Edition als .Net in huis", zegt Europees softwaredirecteur Laurent Seraphin van Borland. "En heel vaak ontwikkelen afzonderlijke teams toepassingen die toch nauw met elkaar geïntegreerd moeten worden."
Niet zo hecht
Volgens Seraphin hebben veel ontwikkelaars voor die integratie hun hoop gesteld op webservices, maar die vertonen momenteel nog een aantal minpunten. "Om Janeva te gebruiken hoef je geen extra investeringen in hardware te doen. Bovendien is er niet langer één single point of failure." Janeva stelt .Net-clients en -servers in staat te communiceren met zowel J2EE- als Corba-componenten. Voor de verbinding wordt gebruik gemaakt van iiop (internet inter-orp protocol). Webservices hebben volgens Seraphin wel degelijk nog hun nut, maar dan eerder in omgevingen waar de integratie tussen toepassingen niet zo hecht hoeft te zijn.
Dat Borland met Janeva een product uitbrengt dat geschikt is voor Java en voor .Net betekent niet dat alle producten van het bedrijf nu beide omgevingen zullen ondersteunen. "Binnen de hele levenscyclus van een toepassing is er in sommige fases duidelijk gebrek aan platformspecifieke tools. Op andere momenten zet je generieke hulpmiddelen in." Seraphin verwijst naar Control Center en Caliber. Het gaat hier om hulpmiddelen die onder meer in de definitie- en ontwerpfase gebruikt worden.
Zware client
Seraphin is ervan overtuigd dat Janeva goed onthaald zal worden. Nu al zijn bètaversies in gebruik in Europa, met name bij financiële instellingen. "Daar zie je vaak dat aan de serverkant al volop met Java wordt gewerkt. Voor toepassingen in bijvoorbeeld een tradingroom houdt men dan weer vast aan de zware client. Janeva kan zorgen voor een goede verbinding tussen die twee omgevingen." Ook Europese telecombedrijven zijn al met proefversies aan de slag.
De leverancier maakt de prijs van Javena vermoedelijk volgende week bekend. De ontwikkellicentie is gratis. Voor de productieversie hangt de prijs af van het gebruik. Verbindingen tussen zware clients en een server worden per gebruiker berekend. Gaat het om connecties tussen Java- en .Net-servers onderling, dan wordt rekening gehouden met het aantal cpu’s.< BR>