Met een systeem voor personeelsinformatie daalt het verloop en neemt het ziekteverzuim af. De afdeling personeelszaken wordt daardoor meer gewaardeerd, zo blijkt uit onderzoek van IBM.
Organisaties moeten hun personeelsinformatiesysteem dan wel documenteren en formeel vastleggen in de bedrijfsstrategie. Daarnaast moeten ze een prestatiebeheersysteem gebruiken.
Een personeelsinformatiesysteem verhoogt de productiviteit of efficiëntie nauwelijks. Een verband tussen de kosten ervan en het wel of niet hebben van een personeelsplan is er evenmin. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek door adviseurs van IBM, voorheen PWC Consultants, bij zo'n duizend bedrijven in 47 landen. Dit onderzoek wordt sinds 1990 om het jaar uitgevoerd.
Indirect
Van de ongeveer vijftig Nederlandse bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, heeft 34 procent een systeem waarbij de medewerkers zelf onder meer hun gegevens bijhouden en hun arbeidsvoorwaarden kunnen nalezen of wijzigen. Bij iets meer bedrijven, 44 procent, is dit voorbehouden aan de managers. Andere Noord- en West-Europese landen gebruiken dergelijke systemen minder, volgens de onderzoekers.
Het verband tussen ziekteverzuim en een personeelsinformatiesysteem is indirect, stellen de adviseurs. "Verzuim is minder bij bedrijven die meerdere methoden hanteren voor het meten van prestaties." De onderzoekers zagen ook een verband tussen verloop en het aantal dagen dat medewerkers geschoold worden.< BR>