SCO Group, het bedrijf dat IBM aanklaagt voor patentbreuk, dreigt nu ook met gerechtelijke stappen tegen Linux-gebruikers.
Volgens SCO zijn diverse lijnen code in Linux een letterlijke kopie van code uit hun eigen product Unixware. Het bedrijf stelt dat IBM onderzoeksresultaten van een gezamenlijk project heeft hergebruikt in zijn open source-initiatieven. Een duidelijk geval van patentbreuk dus, zegt SCO. IBM ontkent natuurlijk, maar SCO eist van Big Blue een schadevergoeding van een miljard dollar.
Nu dreigt de onderneming ook met gerechtelijke stappen tegen commerciële gebruikers van Linux. Het bedrijf stuurde daarover een brief naar 1500 van ’s werelds grootste bedrijven.
Bovendien schort SCO de verkoop van zijn eigen Linux-producten (waaronder United Linux en de SCO Linux Server 4.0) op tot de zaak juridisch is uitgeklaard. Volgens het bedrijf blijft Linux namelijk "een onrechtmatige afgeleide van Unix". De bestaande gebruikers van SCO Linux en Caldera Open Linux krijgen wel nog steeds de nodige ondersteuning.
Met deze nieuwste actie verbreekt SCO wellicht definitief alle banden met de open source-gemeenschap.
Tijd dat IBM deze vlieg opkoopt voordat het heel veel geld kost en ten koste gaat van wereldwijde LINUX- alternatieven voor MS Windows. Als ze te lang wachten komt Microsoft misschien op een idee…
Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Wat zou Richard Stallman hier van vinden? Het vrije besturingssyteem GNU staat letterlijk voor GNU NOT UNIX. Vooral NOT UNIX. Dat was voor iedereen in de jaren tachtig duidelijk. Later werd de kernel van Linus Torvalds toegevoegd. Van Linus Torvalds en niet van SCO. Dus werd het GNU NOT UNIX
Linux FROM LINUS ofwel GNU-linux.
Het is gewoon een schadevergoeding stunt!
Iedereen doet het sun tegen microsoft(java issue), bijna heel VS tegen microsoft,…
Gewwon nieuwe stunt om geld binnen te slepen.. want ja, innovatie is “gone with the wind maar geld moet wel verdiend worden!!!!”
Wat een onzin…
Als ze nu aangeven welke regels of stukken code het zijn in de source. Dan kunnen ze aangepast worden door de opensource gemeenschap. Dan hebben ze ook niets meer te zeuren.
Tja, Caldera heeft al eerder blijk gegeven niet te snappen hoe de kaarten werkelijk geschud zijn en zich te compromitteren aan misplaatste zelfverrijking; toen zij Microsoft op de knieen hadden met het Dr.Dos proces, hebben ze zich laten uitkopen door Ms (voor een slordige $100 milj.) om af te zien van verdere rechtsvervolging.
Toen was issue werkelijke valse concurrentie, immers Microsoft paste haar software zo aan dat concurrerende producten zouden crashen of in het geheel niet werkten. Belachelijk dat ze zich uit hebben laten kopen terwijl ze de gigant in de knevel hadden en eindelijk iemand de mogelijkheid had hun misdadige bestaansgrond te corrigeren.
Nu heeft Calders/SCO het weer bij het verkeerde eind door opnieuw te denken geld op een verkeerde manier uit de zak van dit maal onschuldigen te kloppen.
Vreemd om zo je eigen geboortegrond te bepissen.
Je word er echt doodziek van.
Werk in principe met Microsoft en Linux, je moet gewoon de OS pakken die het beste geschikt is voor een bepaalde omgeving.
Want laten we eerlijk zijn hoge bomen vangen veel wind.
Als er een bug in MS software zit dan staat het overal in de media maar ik zie nooit de gigantische lading aan bugs en security issues van Linux????
Met de slechte economie probeert iedereen te overleven naar mijn idee, een paar jaar geleden toen “alles nog mogelijk was” had je dit gezeur niet.
Even een kleine correctie. SCO beschuldigt IBM niet van inbreuk van patenten noch van auteursrechten, maar van ‘misappropriation of trade secrets’. D.w.z. het gebruik van gedeelde geheime kennis die IBM zou hebben gebruikt om verbeteringen aan te brengen in Linux, met name voor het porten van Linux naar de Itanium processor. Volgens bronnen op het Internet is de Itanium port juist niet uitgevoerd door IBM maar door open source ontwikkelaars de werden gafaciliteerd door Hewlett-Packard. IBM moet dus aantonen dat de kennis die zij (zou!) hebben gebruikt om Linux te verbeteren ook via andere kanaelen te verkrijgen is., bijvoorbeeld uit wetenschappelijke publicaties.
Interessant is dat Microsoft verleden week een contract met SCO heeft getekend over het gebruik van source code van SCO, omdat Microsoft begrijpt “dat wij in de ICT industrie elkaars intellectuele eigendomsrechten dienen te respecteren.” Hiermee heeft Microsoft duidelijk partij gekozen voor SCO tegen Linux, maar dit zal voor niemand een verassing zijn.