Dutch Melange is dood, lang leve NL-JUG. Met steun van de grote it-leveranciers en een professioneel bestuur denkt de nieuwe gebruikersorganisatie te slagen waar anderen faalden. Het streven: binnen een jaar zevenhonderd leden uit de groep van veertigduizend Java-programmeurs.
Ongeveer vier jaar geleden ondernamen mensen als Martien Steenbergen, destijds de Java-evangelist van Sun Microsystems, pogingen een gebruikersvereniging van Java-programmeurs in het leven te roepen. Dat kwam niet echt van de grond. Een schamele groep met de welluidende naam Dutch Melange hield de moed er nog in.
"Dat moet beter kunnen", vermoedden Luc Pennings en Jolanda Beerse, die beiden uit pure belangstelling voor Java de kar trekken. In de avonduren, maar wel met een zakelijke instelling. Het tweetal zit dicht bij het vuur: Pennings werkt bij Sun en kent daardoor al veel programmeurs bij naam en toenaam: Beerse werkt bij Top Producties, dat de organisatie van een aantal gebruikersverenigingen in opdracht uitvoert.
Kijkend naar Noorwegen, Denemarken en Duitsland, waar de Java-gebruikersgroepen welig tieren, vermoedt het duo ook in Nederland een vruchtbare bodem. Dat eerdere pogingen niet echt uit de verf zijn gekomen, ligt volgens hen aan het feit dat het niet meevalt naast het drukke (programmeer)werk ook nog eens een vereniging levend te houden.
Ondersteuning
Met een professionele aanpak moet het wel lukken. Inmiddels hebben zich al klinkende sponsors gemeld, waaronder IBM, Sun, Oracle, HP, Bea, Logica CMG. In totaal hebben 25 it-bedrijven financiële steun toegezegd en hun medewerking aan kennisoverdracht beloofd. "Dat is ook in hun belang. Ze hebben allemaal hun eigen clubje Java-programmeurs; Alphaworks bij IBM, OTN van Oracle, Sun Developer Network en ga zo maar door. Die programmeurs spreken niet met elkaar, terwijl ze toch heel veel van elkaar kunnen leren", onderstreept Pennings het belang van de gemeenschappelijke gebruikersorganisatie.
Hoewel pas in april actief geworden, telt de club al een erelid: Joost Backus van Not The Fly voor zijn werk als voorzitter van Dutch Melange, dat is opgegaan in NL-JUG.
Zonder noemenswaardige reclame telt de club inmiddels zo’n vijftig leden. Doel is binnen een jaar op zevenhonderd te zitten. Dat is volgens de bestuurders een reëel aantal. "Als je nagaat dat de jaarlijkse Techbase in Bussum toch al duizend mensen trekt en workshops altijd snel zijn volgeboekt, gaat dat zeker lukken."
Leden kunnen in het voor- en het najaar een groot ‘event’ verwachten, evenals een Afterglow (de eerste is op 18 juni) binnen twee weken na de Java One-conferentie om het nieuws naar Nederland te brengen. Ze krijgen een abonnement op Java Magazine en kunnen tal van workshops bijwonen. "We willen ze meer bijbrengen dan alleen broncode, bijvoorbeeld door contacten te leggen met verstrekkers van durfkapitaal en met juristen die ondersteuning kunnen bieden of bedrijven aandragen die wellicht belangstelling hebben voor de Java-programma’s. Verder kunnen ze elkaar ontmoeten op http://www.nljug.org. Een half uur nadat de site live was, kregen we al een telefoontje van iemand of hij zijn cv erop mocht plaatsen. Dus nu hebben we ook een banenmarkt online."< BR>