Deze zomer brengt Borland een nieuw product op de markt dat bedrijven in staat stelt zowel met Java als met .Net te werken. Om aan te tonen dat Borland het Zwitserland van de it wil zijn, krijgt de nieuwe toepassing de naam Janeva mee.
Janeva wordt een toepassing die ontwikkelaars toelaat Microsoft-tools te gebruiken om Windows-applicaties te bouwen die ook werken in Java- of Corba-omgevingen. De prijszetting van Janeva is nog niet bekendgemaakt. Met Janeva richt Borland zich op bedrijven die zowel Java- als .Net-ontwikkelaars hebben en die beide omgevingen met elkaar willen laten samenwerken.
Met de nieuwe toepassing neemt Borland een uitzonderingspositie in op de markt. Microsoft bouwt alleen tools voor Microsoft omgevingen, andere leveranciers zoals IBM, Oracle en BEA spitsen zich toe op de Java-omgeving. Het is de bedoeling van Borland om binnenkort ook een ander nieuw product uit te brengen, C# Builder, eerder bekend onder de codenaam Sidewinder. Hoewel de naam verwijst naar C#, het alternatief van Microsoft voor Java, zal ook die tool zowel voor Java als voor .Net geschikt zijn. C# Builder betekent voor Borland het sluitstuk op de strategie om voor .Net een productset aan te bieden die de hele levenscyclus van toepassingen afdekt.
Uiteraard klinkt dit allemaal fantastisch. Ik gebruik al jaren Borland producten, maar raak steeds meer verstrikt in keuzes tussen Java (mijn volledige academische opleiding is opgezet rond Java) en .NET (al mijn klanten verwachten volledige Microsoft afstemming). Er was echter altijd een ruimte voor Borland: eenvoudig te ontwikkelen en distribueren administratieve-database toepassingen. Door Borlands uitstapjes naar Java, Linux en het maar niet op orde krijgen van de eigen database-toegang (na het drama van de BDE lijkt ook opvolger dbExpress voor de nodige problemen te zorgen) zijn de producten echter vooral foutgevoeliger, complexer en moeilijker te distribueren geworden. Even simpel een ‘.exe’ neerzetten gaat niet meer. Ik heb sterke twijfels of Borland een nog complexere integratie met Janeva rond gaat krijgen.
Ik ben al een Borland fan en Delphi gebruiker van het eerste uur (heb hier zelfs nog Delphi 1.0 beta liggen) Ik hoop van ganse harte dat Borland het hoofd boven water kan houden en zo een goed tegenwicht en alternatief kan en blijft vormen voor al dat VB geneuzel. Het maken van een exe en even per flop versturen kan nog steeds hoor! Je hoeft geen BDE te gebruiken. Al die flauwekul van Microsoft met die nieuwe JIT compilers. Deze zouden het evenvoudig kunnen copieren van applikaties mogelijk moeten gaan maken, dit omdat Microsoft ondertussen zo langzamerhand ook wel is gaan inzien dat ze het Windows platform onnodig ingewikkeld hebben gemaakt. Tijdens een Technet dag een jaar geleden vertelde iemand van Microsoft Nederland dat het de bedoeling is om de Windows Registry op termijn te laten verdwijnen?! Ik bedoel, zijn we dan niet weer terug bij af?? Mijn advies aan programmeurs: gebruik Delphi, compileer je applikatie tot een “echte” exe file en stuur of copieer het vervolgens naar wie je maar wilt. Dubbelklikken en klaar is kees zonder ingewikkelde installatie’s…….
Begrijp ik het goed? Kan ik met microsoft tools (wat bedoelen ze daarmee: VS.NET/C#?) een applicatie laten draaien op een web/application server? Welke toegevoegde waarde biedt dit eigenlijk?
Daarnaast wordt beweerd dat enkele leveranciers (oa IBM) zich alleen op Java richten wat pertinent niet waar is. Ook IBM haalt belangerijke omzet uit de .Net markt (zowel software als services).
Michel, het betekent dat een applicatie geschreven voor .Net kan communiceren met java/J2EE applicatie vice versa.
Het doet me goed dat er op dit bericht door meer mensen gereageerd wordt, gelukkig leeft het Borland gebruik nog steeds in Nederland. Zoals ik het, wellicht wat onorthodox, zie zijn er op dit moment 4 grote ontwikkelstromen:
1) .Net en omgeving, dus alleen voor Windows Server/Desktop en SQL-server;
2) Java
3) LAMPPP (Linux, Apache, MySQL, Perl, Python, PHP), de open-source wereld
4) Quick and dirty: VBA, lekker Access applicaties stand-alone maken
Borland’s Delphi beweegt zich hier op een wat onduidelijke manier door heen. Om een vergelijking te maken:
met nr.2 is geen interactie of alleen met zeer complexe middelen te bereiken, met nr.3 alleen met niet geheel stabiele technieken en met nr.4 via ongedocumenteerde componenten die ook niet vlekkeloos functioneren. Wellicht dat Borland zich moet beseffen dat alleen hobbyisten zwitserse zakmessen gebruiken, professionals hebben hun eigen tools.