Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Is beveiliging een belangrijke groeimarkt? Waarmee kun je Kazaa vergelijken? Is een draadloze PDA nu een ‘smartphone’?
Is beveiliging een belangrijke groeimarkt?
… voor de een wel, voor NAI niet. Alle ict-vorsers waren het er rond de jaarwisseling nog over eens dat ‘beveiliging’ zowel een van belangrijkste thema’s als een van de weinige groeimarkten van 2003 zou worden. Is het dan niet vreemd dat een bedrijf als Network Associates (NAI) met zulke belabberde kwartaalcijfers op de proppen komt? De kwartaalomzet zakte dit jaar van 220,7 miljoen dollar naar 215,2 miljoen, waarop 3,7 miljoen verlies is geleden. Die prestaties komen in een nog vreemder daglicht te staan nu naaste concurrent Symantec zijn kwartaalcijfers heeft gerapporteerd: een omzetstijging van 26 procent tot 390 miljoen dollar.
Er zit iets scheef bij NAI. Dat is niet voor het eerst. In 2000 werd de huidige topman George Samenuk binnengehaald om de bezem door het concern te halen. Dat leek te lukken, maar NAI heeft voor de tweede maal de resultaten over de jaren 1998, 1999 en 2000 moeten corrigeren en is nu ook nog onderwerp van onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarbij zijn de zwakke kwartaalprestaties natuurlijk geen goed teken. Samenuk weet het aan ‘onverwachte uitdagingen in sommige marktsegmenten’. Zo’n mistige verklaring helpt het gevallen aandeel vast niet omhoog.
Waarmee kun je Kazaa vergelijken?
… met een kopieermachine. Jaren geleden voorspelde Nicholas Negroponte het al in ‘Being Digital’. Alles wat in bits valt op te slaan, wordt vroeger of later digitaal verspreid en verkocht. Het probleem van de muziekindustrie is vandaag de dag dat muziek via internet wel wordt verspreid maar nauwelijks verkocht. Het traditionele bedrijfsmodel wordt ondertussen in snel tempo waardeloos. De cd-verkoop stort in. Een nieuwe tegenslag voor de platenmaatschappijen is dat een Amerikaanse rechter in navolging van zijn Nederlandse collega bij het Kazaa-proces leveranciers van muziekdeelsoftware als Streamcast Networks en Grokster niet strafbaar vindt. Het is volgens hem net als met kopieerapparaten: gebruikers kunnen ze voor legale én illegale zaken gebruiken. Dat kan je fabrikanten moeilijk aanrekenen. De muziekindustrie moet zijn peilen dus op de gebruikers zelf richten, en die strijd is veel moeilijker.
Er rest er maar één strategie: de volle vlucht vooruit. EMI maakt de komende weken het complete repertoire van drieduizend artiesten en bands online beschikbaar. Singles van artiesten als Robbie Williams zijn voortaan eerder via het web dan in de platenwinkel te koop. De verkoop loopt via de sites van aanbieders als MSN. Realnetworks heeft muzieksite Listen.com overgenomen om zijn positie als intermediair voor de platenindustrie te versterken. Apple start deze week met een geavanceerd muziekdistributiesysteem waar waarschijnlijk de meeste platenmaatschappijen in zullen participeren. Volgens geruchten zullen de prijzen van digitale nummers liggen tussen de één en twee euro. De bange vraag van de hele industrie is hoeveel liefhebbers bereid zijn dat te betalen voor legale muziek.
Is een draadloze PDA nu een ‘smartphone’?
… nog even wachten. De convergentie van de werelden van telefonie en computerij maakt het er voor onderzoeksbureaus niet makkelijker op trends te signaleren. Wanneer mag je een intelligente telefoon een handcomputer noemen? Waarschijnlijk is dat onderscheid over enige tijd nauwelijks meer te maken. Telefoons worden intelligente internetterminals en pda’s krijgen de beschikking over draadloze communicatiefuncties. Onderzoeksbureaus hebben het er maar moeilijk mee. Canalys heeft het nu over ‘datacentrische’ pda’s en ‘spraakcentrische’ intelligente telefoons. Opvallend is volgens dit bureau de opmars van het Symbian-besturingssysteem. Het laatste kwartaal zijn in Europa achthonderdduizend Symbian-apparaten verkocht door onder andere Nokia, Sony Ericsson en Orange. Dat is meer dan het dubbele van alle Windows CE machientjes bij elkaar. Het Palm OS platform is naar de derde plaats gezakt, maar Palm is nog wel de grootste individuele leverancier van ‘data-centrische’ handcomputers.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.