De aandacht die steeds meer, vooral grotere, ondernemingen hebben voor consolidatie van hun ict-infrastructuur houdt de belangstelling voor server-based computing levend. De redenen om van deze technologie gebruik te maken lopen uiteen, maar efficiënter werken staat hoog op het verlanglijstje van de gebruikers, bleek vorige week op het Computable SBC-seminar.
Prof. dr. Victor Bekkers, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), schetste het kader van de huidige overheidsautomatisering. Hij concludeerde dat het denken over de elektronische overheid, na een periode waarin veel mooie ideeën het licht zagen, in een impasse is geraakt. Kenmerk van de huidige visie op de digitale overheid is een sterke nadruk op internet, in het kader van het aanbodgerichte, passieve informatiedenken. De overheid heeft over het geheel genomen te weinig aandacht voor het bredere communicatiepotentieel van ict.
In de huidige situatie is vrijwel elk van de circa vijfhonderd gemeenten die Nederland rijk is met zijn eigen project bezig, gericht op de burger, zonder dat er onderling veel samenhang bestaat. Zo proberen de lokale overheden iedere keer opnieuw het wiel uit te vinden. De manier waarop in sommige projecten geëxperimenteerd wordt met discussieplatforms lijkt meer op spelen dan op werken volgens een strategische visie.
Voordat het gebruik van automatisering door de overheid kan bogen op een nieuwe vorm van legitimiteit moet de battle of the back-offices worden gewonnen. Dit betekent concreet dat de overheid oog moet hebben voor cultuurverschillen in een organisatie, omdat het opgeven van macht en invloed nog steeds een belangrijk knelpunt is.
Consolidatie
De belangstelling voor sbc (server-based computing) verklaart Martin Hingley, hoofd van het European Hardware research Program van IDC, uit de aandacht waar alle consolidatietechnologieën zich momenteel op mogen verheugen. Vooral onder grote bedrijven in Europa (meer dan vijfhonderd werknemers) is meer dan 70 procent bezig zijn ict-systemen te consolideren. Een belangrijk onderdeel van dergelijke projecten is vaak het centraliseren van servers op minder locaties dan voorheen.
|
Spanning
Tijdens het seminar was enige spanning voelbaar over de relatie tussen de grootste sbc-leverancier, Citrix, en Microsoft. De twee bedrijven zijn al jarenlang partners, omdat Citrix vooral Microsoft-producten van extra functionaliteit voorziet. In de ontwikkeling van die producten neemt de laatste steeds meer sbc-elementen op. Vooral in het vorige week gelanceerde Windows 2003 zijn dergelijke functionaliteiten opgenomen.
Op het Computable-seminar ging Raul Pesch, partner sales manager bij Microsoft, uitgebreid in op de relatie met Citrix. Hij verzekerde de aanwezigen dat Citrix nog steeds een belangrijke aanvulling levert op Microsoft-software, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging. In hoeverre de ontwikkeling van Microsoft-producten de komende jaren verder op het terrein van Citrix komt werd niet duidelijk, maar bij de huidige stand in de markt is er naast de softwarereus voldoende ruimte voor sbc-leveranciers.
Vooral efficiënt
Het ministerie van Vrom is een van de overheidsinstellingen waar sbc deel uitmaakt van een groot automatiseringsproject. Projectmanager Bas de Bruijn van Edgetec Solutions gaf daarover tijdens het seminar uitleg. Bij het opbouwen van een geheel nieuwe infrastructuur is onder meer gekozen voor sbc om het beheer te centraliseren, conflicten in toepassingen te voorkomen en telewerken mogelijk te maken. In het laatste geval bijvoorbeeld omdat in de oude situatie medewerkers veelal grote documenten op hun laptop laadden en die thuis bewerkten. Nu blijven de grote bestanden op de server staan.
Volgens De Bruijn staat bij Vrom efficiënter werken op de eerste plaats. Hoewel een lagere tco (totale eigendomskosten) een van de doelstellingen was moet dat voordeel bij sbc niet worden overdreven. Het beheer van bijvoorbeeld 4500 toepassingen op 4500 desktops en het beheer van 4500 toepassingen op 150 servers blijft veel kosten. De financiële voordelen van sbc komen volgens hem vooral voor uit een efficiëntere manier van werken.< BR>