Wetenschappers van het California Institute of Technology (Caltech) hebben een overdrachtprotocol voor data ontwikkeld dat een snelheid kan bereiken van 8609 megabit per seconde. Dat is 153 duizend keer zo snel als de huidige modems en ongeveer zesduizend keer sneller dan een adsl-aansluiting.
Het protocol is fast genoemd, wat staat voor fast active queu management scalabe transmission control protocol (tcp). De onderzoekers haalden de genoemde snelheden door gebruik te maken van tien gelijktijdige stromen data over een indirecte, gerouteerde verbinding. Het protocol behield de snelheid bij gebruik van standaard pakketgrootte, over een langere periode en op gedeelde netwerken waarvan op de achtergrond ook ander verkeer gebruikmaakte. Hierdoor is het toepasbaar op de snelste netwerken ter wereld, stelt Caltech.
Mijlpaal
"De mogelijkheid om grote collecties data uit te pakken, te transporteren, te analyseren en te delen is cruciaal voor de wetenschap", aldus Harvey Newman, natuurkundedocent bij Caltech. Volgens hem is het protocol een mijlpaal voor de wetenschap, voor grid-systemen en voor internet.
Het feit dat de data verstuurd is over gedeelde netwerken waarbij ook ander verkeer op de achtergrond aanwezig was, suggereert dat fast tcp compatibel is met het huidige tcp/ip-protocol. Het onderzoeksteam is nu bezig met het testen en verder ontwikkelen van het protocol. Dat doet het bij beroepsgroepen die op korte termijn grote hoeveelheden Gbps (Gigabit per seconde) over hun netwerk willen kunnen sturen.
De proefopstelling die Caltech gebruikte is het resultaat van jarenlang onderzoek. De groep van Newman, in opdracht van de internationale Henp-gemeenschap (High energy and nuclear physics) leidde het onderzoek. Daarnaast werkten ook het Stanford Linear Accelerator Center, de Europese organisatie voor nuclear onderzoek (Cern), het Cacr (center for advances computing research), Cisco Datatag en Teragrid mee aan het onderzoek.< BR>