"Vroeger verdienden we een miljoen dollar aan software bij één machine; met ingebed Linux gaat het om een paar dollar per apparaat, maar dan wel een heleboel." Sam Greenblatt van Computer Associates verklaart zijn voorliefde voor het open besturingssysteem. "Philips heeft een probleem omdat het geen Linux wil."
Op de vergadertafel in een kamer in het hoofdkantoor van CA in New York ligt de Business Week van 3 maart. Een venijnig ogende pinguïn met een vliegenmepper in zijn hand aast op een in Windows-kleuren gestileerde vlinder. Het openingsverhaal van het Amerikaanse weekblad heet ‘The Linux Uprising’.
"De journalisten hebben mij ook gebeld voor informatie", verklaart Greenblatt. "We worden niet geciteerd, omdat zij niet één softwarebedrijf wilden noemen zonder al die andere te vermelden", luidt zijn reactie op de opmerking dat zijn concern in het verhaal niet voorkomt.
Het moge duidelijk zijn: Greenblatt, senior vice president en chef-architect bij de Linux ontwikkelgroep van CA, is een ingewijde. Hij is bevriend met Dan Frye, die vier jaar geleden de IBM-directie ervan overtuigde op de Linux-trein te stappen en nu hoofd is van het Linux technologiecentrum bij Big Blue. Het ‘droppen van namen’ gaat nog even door. Kopstukken bij Red Hat, Suse, HP en Red Flag (de Chinese versie van Red Hat) schuiven regelmatig bij hem aan, en hij ontmoet hen bij de bijeenkomsten van het Osdl (het Open Source Development Lab).
China
Hij praat zijn mond voorbij als hij zegt dat CA-ceo Sanjay Kumar op dat moment een rondreis maakt door China. Tegelijkertijd (maar zeker niet samen) met Bill Gates, die er een ontmoeting had met president Jiang Zemi, wie hij inzage in de broncode van Windows heeft beloofd. Chinese autoriteiten controleren graag wat hun onderdanen uithalen. Een gesloten systeem als Windows kan dan niet echt op sympathie rekenen. Ook is de kopieermentaliteit van de oosterlingen op zijn zachtst gezegd anders. Redenen te over voor Gates om de miljardenmarkt behoedzaam te benaderen, temeer daar Linux in 2002 een marktaandeel had van 15 procent (Windows 78 procent) en sterk groeit. De overheden in China en India hebben hun steun toegezegd aan het Linux-platform. Microsoft wordt zenuwachtig. Tot dusverre hebben tactieken om de opmars van Linux te stuiten (doodzwijgen, overtroeven, ‘gedeelde source’) gefaald. Op de Linux-World eind januari in New York had Microsoft ergens achteraan een kraam. Een handjevol werknemers liep er rond, gekleed met zwarte t-shirts met de woorden ‘Let’s Talk’.
Greenblatt is ervan overtuigd dat Kumar meer succes heeft in China. "Legend is de distributeur van Red Flag. Wij zijn de grootste partner van Legend. We werken nauw samen met China Mobilesoft, dat de meeste apparatuur met ingebedde Linux in China verkoopt." Mobilesoft verkoopt slimme telefoons, internettelevisies, draadloze netwerkapparatuur, allemaal met ingebedde Linux.
Philips
Greenblatt heeft bij CA het Linux-vuur 3,5 jaar geleden ontstoken. Hij vond gehoor. "Sanjay is er doodserieus over", zegt hij.
Onlangs testte het bedrijf hoe Linux op een mainframe presteert (zie Computable, 7 februari 2003). De midrange en de desktops (Greenblatt snelt naar zijn eigen kantoortje en komt even later glimmend met zijn notebook draaiend onder Linux terug) verheugen zich eveneens in CA’s belangstelling.
Nu de ingebedde systemen. Greenblatt verwacht er veel van. "Toch vereist het een andere cultuur. Altijd hebben ingenieurs gedacht dat je pas meetelt als je voor het door jou ontworpen apparaat een eigen besturingssysteem maakt. Tegenwoordig zien de directies van ondernemingen dat heel anders. Japanse fabrikanten van spelmachines gebruiken al langer Linux. Philips heeft hier een probleem, want ze willen het besturingssysteem niet toepassen."
Het antwoord van Philips, dat is gevraagd naar een reactie, blijft uit.
Schaalbaarheid
Wall Street omarmt Linux snel, weet Greenblatt te vertellen. De Dresdner Bank in München heeft meer vermogen met de pinguïn dan met Solaris, volgens hem.
"Morgen heb ik een afspraak met Steve Cooper van Homeland Security over Linux." President Bush heeft na de aanslagen op 11 september 2001 dit speciale departement in het leven geroepen. Het moet waken over de veiligheid van zijn onderdanen door de acties en het beleid van de achttien andere ministeries de coördineren. Cooper is cio bij Homeland Security.
"Ik heb altijd gedacht dat mensen voor Linux zouden vallen vanwege betere totale eigendomskosten", zegt Greenblatt. "In werkelijkheid gaat het echter om schaalbaarheid. De Nasa standaardiseert op Linux, vanwege weather.com. Dat is een kleine groep, maar wel met twaalfhonderd bladeservers; klimaatmodellen eisen nogal wat rekenkracht. Het onderzoek naar het menselijk genoom is helemaal op Linux gedaan."
Zeggend dat hij veel respect voor en vrienden bij Microsoft heeft, wil hij toch wel kwijt dat dit bedrijf geen ‘Common Operating Environment’-certificaat heeft en dat Windows NT (ook XP) in wezen nog steeds gebaseerd is op een één-gebruiker-omgeving. "Ze hebben een probleem!".
Razendsnel
"De komende twee weken heb ik gesprekken met veertig klanten", zegt Greenblatt om zijn stelling te onderschrijven dat Linux aan een razendsnelle opmars is begonnen. Ook de middelgrote bedrijven hebben het besturingssysteem op hun netvlies.
De VS lopen voorop, maar in Europa is volgens hem een zelfde beweging waarneembaar. "In Nederland heb ik bijvoorbeeld contacten met Citycom (aanbieder van kabeltelevisie-systemen, red.) en Asml. Nu de Europese Unie zich in een Green Paper heeft uitgesproken voor Linux, gaat het helemaal snel", is zijn overtuiging.
De komende anderhalf jaar, de periode waarin de meeste Novell- en Sun-servers aan vervanging toe zijn, is de toetssteen. Greenblatt meent bijna zeker te weten dat Linux de overhand krijgt. < BR>