Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Waar stond .Net ook al weer voor? Ruilt Novell Netware in voor Linux? Welk A-merk gaat de Opteron leveren?
Waar stond .Net ook al weer voor?
… eh, goede vraag. Met de komst van Windows Server 2003 verliezen al Microsofts serverapplicaties de .Net-extensie. Met terugwerkende kracht kunnen we vaststellen dat de .Net-branding een misser is geweest. Vanaf de introductie van het merk in 2000 zijn velen zich vertwijfeld blijven afvragen wat Microsoft in vredesnaam bedoelde met ‘dotnet’. Producten kregen van de ene op de andere dag een .Net-extensie zonder dat er veel aan veranderd leek. Waar stond dat .Net nu voor? Ging het om webdiensten, een programmeermodel, websites of serverapplicaties? De waarheid was dat het over alles ging en dus over niets. In hun ijver om overal het .Net-logo op te plakken, vergaten de marketeers dat een merk eerst een duidelijke identiteit moet krijgen voordat je het kunt exploiteren. Het ging nu net andersom en dat leverde alleen maar verwarring op. Sommige complotdenkers menen overigens nog altijd dat Microsoft met opzet deze mist creëerde. Dit alles om antimonopoliestrijders concreet bewijs te onthouden dat het concern na de desktop ook het internet wil annexeren. Tja, zo lust ik er nog wel een paar. Ik houd het liever op een marketingblunder. Microsoft reserveert voortaan het .Net-merk alleen voor de software-infrastructuur waarmee webservices worden gebouwd en beheerd. Dat lijkt me een goed plan.
Ruilt Novell Netware in voor Linux?
… het is meer de grote verdwijntruc. Netware mag dan een stabiel, schaalbaar en betaalbaar netwerkbesturingssysteem zijn, de Intel-wereld beweegt zich richting Windows en Linux. Daar helpt geen lieve moedertje meer aan. Het marktaandeel van Netware loopt al jaren terug en zal dat blijven doen. Begin jaren negentig was het marktaandeel zo’n 70 procent, in 2002 ongeveer 4 procent en in 2006 volgens Gartner nog maar 1,3 procent. Dat zijn ‘facts of life’ die Novell ook onderkent. Het probleem voor het bedrijf is dat men de zeventig miljoen gebruikers en hun omzet niet wil en kan negeren, ook al loopt die jaar na jaar terug. Dat hindert de transitie van het bedrijf. De bedrijfsleiding heeft nu een truc bedacht om aan deze catch22 situatie te ontsnappen. Daartoe is ineens een ragfijn onderscheid gecreëerd tussen de kern van Netware en de aanvullende ‘diensten’. Tot die diensten behoren niet alleen de huidige multiplatformapplicaties als Netmail, Zenworks, Extend (Silverstream) en eDirectory, maar ook clusteringfuncties en zelfs de print/bestandsdiensten, sinds versie 1.0 toch een cruciaal onderdeel van Netware. Dit onderscheid maakt de grote verdwijntruc mogelijk. Over zo’n twee jaar komt namelijk Netware 7 op de markt. Dat zal bestaan uit een serie diensten die zowel op de geïsoleerde Netware-kernel als op Linux kunnen draaien. Gebruikers zullen vanaf dat moment naar Linux overstappen en Novell kan zijn ontwikkelinspanningen verder concentreren op de ‘services’. Mooie oplossing. Novell laat Netware niet vallen, maar maakt het feitelijk overbodig.
Welk A-merk gaat de Opteron leveren?
… dat zou AMD ook willen weten. Deze week is de Opteron-processor geïntroduceerd. De 64-bit chip van AMD heeft voldoende steun onder de softwareaanbieders met twee 64-bit besturingssystemen (Windows en Linux) en databases van IBM en Oracle. Heeft de fabrikant bij de feestelijke lancering ook al een afnemer van het kaliber HP, Dell of IBM kunnen noemen? Op het moment dat ik dit schrijf is alleen ondersteuning bekend van kleinere partijen als Newisys, Rackserver, Cray en Sun (‘klein’ in de Intel-wereld). Het wordt voor de hele computerindustrie spannend of Intel er nog een serieuze concurrent bij krijgt in dit segment. Een eventueel succes zal mede te danken zijn aan de inspanningen van de starter Newisys. Die tekende voor een vierprocessor-referentieontwerp dat andere computerfabrikanten direct in licentie kunnen produceren. Wordt dat IBM? Het wemelt in de top van Newisys in ieder geval van de ex IBM-toppers. Het zou in ieder geval goed zijn voor de it-sector. We vergeten wel eens dat Intel bijna net zo’n dominante marktpositie heeft als Microsoft.< BR>
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.