Het komt wel goed met de Nederlandse ict, al moeten we er niet op rekenen dat de branche ooit op het niveau terugkeert dat hij ooit heeft gekend. Deze conclusies trokken de Nederlandse directeuren van Cap Gemini Ernst & Young, HP, Microsoft en Oracle vorige week tijdens het Computable ceo-panel op The ICT & Networking event.
Aan de slechte naam die de ict-branche soms heeft, als ontevreden klanten het mislukken van grote projecten naar buiten brengen, tillen de in Amsterdam aanwezige ceo’s niet al te zwaar. Desgevraagd wijzen zij vooral op de manier waarop dergelijke projecten in het verleden zijn opgezet.
Johan Doruiter, directeur van Oracle Nederland: "Dit probleem lost zich vanzelf op, als de voorbereiding beter wordt aangepakt." Henk Broeders, directievoorzitter Benelux van Cap Gemini Ernst & Young, vult aan: "Projecten moeten een oplossing zijn. Bij grote projecten zijn echter onvermijdelijk de gevolgen voor de organisatie groter. Ook is er bij langdurige trajecten meer kans dat in de loop van het proces de wensen van de gebruikers veranderen. Dat maakt de kans op mislukken van het project alleen maar groter."
Erik van der Meijden, directeur van HP Nederland, beaamt dat ict-projecten vaak te grootschalig zijn ingezet. "Je moet bijvoorbeeld niet beginnen met het invoeren van veranderingen bij afdelingen waar mensen daar niet achter staan." Michel van der Bel, directeur van Microsoft Nederland: "Ict is een middel, geen doel op zich."
Over de vraag of de ict-markt nu eindelijk volwassen is, zijn de meningen verdeeld. Doruiter: "Het is maar de vraag wat je verstaat onder volwassen, en over welke fase van de automatisering je het hebt. De ict is een markt waarin je voortdurend met de introductie van nieuwe technologieën en producten te maken hebt, en dat is steeds een nieuwe fase."
Van der Bel benadrukt nu het belang van open standaarden. In zijn optiek is juist het afzweren van leveranciersgebonden standaarden een teken van volwassen worden van de markt. Voor Van de Meijden is de nadruk die tegenwoordig ligt op wat hij de ‘return on it’ noemt een teken van volwassenheid.
Herstel
Alle deelnemende ceo’s zijn het erover eens dat de markt weer opleeft. Broeders: "Het herstel komt in 2004. Alleen zal de opleving niet zo ver gaan dat we weer op het niveau komen dat we hebben gezien in de aanloop naar de millenniumwisseling. Maar herstel is zeker, en het zal plaatsvinden wanneer de scepsis voorbij is." Van der Meijden: "In feite zitten we al vanaf het jaar 2000 in een recessie die tot eind 2004 zal duren. Dan volgt een periode van tien jaar structureel economisch herstel. En al zit de ict in een dal: de bodem van dat dal is nog altijd veel hoger dan het zeeniveau waarop we ooit begonnen zijn."
Van der Bel: "Het belangrijkste criterium van de groei is wat onze klanten ervan gaan zien. De technologie zal daartoe de impuls moeten geven. Dat zal de komende vijf jaar leiden tot groei." De tijd dat technologische vooruitgang op zich voldoende reden was om geld uit te geven aan automatisering is voorbij. Van der Bel: "De impuls komt niet meer uitsluitend doordat er een nieuw besturingssysteem uitkomt, of een nieuwe processor. Men kijkt nu of de return on investment groter wordt." Doruiter: "Klanten stappen pas over als ze met de nieuwe technologie efficiënter kunnen werken."
De ceo’s benadrukken dat ict minder strategisch wordt ingezet. Broeders: "Ict is lange tijd overschat. We dachten dat het strategischer was dan het in werkelijkheid is. Het is een hulpmiddel. We zijn van die berg van overschatting afgedaald in een dal waarin ict wordt onderschat. Daardoor heerst er nu als tegenreactie een overdreven scepsis tegen ict."< BR>