Sun Microsystems presenteerde afgelopen week de nieuwste technische specificaties voor ‘Liberty’, een systeem voor gebruikersidentificatie voor webdiensten en software. De twee invloedrijkste softwarehandelaren, IBM en Microsoft negeren het Sun initiatief nog steeds.
De belangrijkste uitbreiding op de bouwregels is de toegangsmogelijkheid voor externe-partners. Sun stelt dat het nieuwe raamwerk, Liberty Identity Web Services Framework, in het volgende kwartaal beschikbaar is. De eerste versie van het identificatieprotocol is inmiddels goedgekeurd door een veiligheidscommissie van Oasis, een groep van bedrijven die afspraken maakt over de uitwisseling van zakelijke informatie op basis van xml.
RSA Security, fabrikant van beveiligingssoftware en mede-oprichter van Liberty, maakte eveneens vorige week bekend al haar identificatie- en toegangstechnieken te combineren in een systeem dat naadloos aansluit op de Liberty-specificaties.
De strijd over een eenduidig identificatieprotocol slaat over naar andere discussies over webdiensten. De bedrijven zijn in wisselende kampen verdeeld. Zo promoten aan de ene kant IBM, BEA en Microsoft met hun Business Execution Process Language for Webservices (Bpel4ws) een taal voor zakelijke webdiensten. Oracle en Sun maken zich echter sterk voor een alternatief, Webservices Choreography, waarvan ze hopen dat het World Wide Web consortium (W3c) het tot standaard uitroept. Oracle is echter weer geen lid van de Liberty alliantie.
De keuze om het identificatieprotocol te ondersteunen, wordt bij sommige bedrijven vooral bepaald door het marktaandeel. Zo overweegt Oracle om het protocol te ondersteunen in de 9i Enterprise Edition applicatieserver. Op die manier hoopt het met marktaandeel te winnen van concurrent BEA, eveneens geen lid van de alliantie.
Sun werkt sinds september 2001 aan het identificatiesysteem dat het gebruik van een veelheid aan webdiensten moet vergemakkelijken. De softwareleverancier reageert zo op Passport een concurrerend plan van Microsoft. Dat wordt onder meer gebruikt door alle gebruikers van een Hotmail-e-mail adres en bij veilingsite Ebay.
Over Passport kreeg Microsoft het aan de stok met de Europese Commissie. Begin dit jaar paste de softwaregigant de software aan. EU-inwoners die Passport willen gebruiken, krijgen eerst informatie over de Europese regels. Vervolgens kan de gebruiker zelf aangegeven hoeveel persoonlijke informatie wordt vrijgegeven.