Ziekenhuizen hebben weinig keus op het gebied van medische software en aanbieders kampen met een bescheiden afzetmarkt. Dit is een belangrijke reden waarom Nederlandse ziekenhuizen vaak nog met gedateerde software werken.
Leveranciers moeten hun investeringen op een beperkt aantal klanten terugwinnen. Dit leidt tot weinig vernieuwingsdrang bij fabrikanten van medische software voor ziekenhuizen stelt Leon Verhoef, hoofd ict-strategie bij het AMC.
De echte ondersteuning van het primaire proces in ziekenhuizen komt in het bestaande aanbod van ict-systemen dan ook niet goed uit de verf, is zijn oordeel. Hij noemt de meeste producten van bestaande leveranciers goed toepasbaar, maar tegelijk zo globaal dat het de arts en ander medisch personeel niet goed genoeg ondersteunt bij hun patiëntenzorg. "Wat in een standaardpakket zit, is vaak niet voldoende."
Het AMC streeft ernaar om allesomvattende informatiesystemen zoveel mogelijk te vervangen door deelsystemen. Volgens Verhoef zoekt het ziekenhuis naar een architectuur waarmee producten van verschillende leveranciers die elk uitblinken in een bepaald specialisme, op een centraal platform kunnen draaien. "Oracle zou deze rol bijvoorbeeld kunnen vervullen. Nichespelers zouden met de standaard ontwikkelhulpmiddelen van deze databasefabrikant dit als een centraal platform kunnen nemen waar allerlei deelsystemen op komen te draaien", legt hij uit.
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 18 april 2003.