Niet iedereen is altijd op zoek naar de nieuwste snufjes op ict-gebied. Het gebruikte systeem moet naar behoren en vooral naar wens werken en dat hoeft niet altijd volgens de laatste mode te gebeuren.
|
"Ik ben begonnen met een oude Sinclair. Toen mijn vader zag dat ik daarop aardig kon programmeren, heeft hij voor mij een TS802 televideo gekocht. Die machine had een z80a microprocessor, 64 KB geheugen en een 7 MB harde schijf. Rond 1980 begon het cp/m-tijdperk (‘control program/monitor’; een nu verouderd besturingssysteem voor pc’s, voorloper van dos en moeder van het bios-concept – red.). In die tijd hadden we Osborne-computers, maar er waren maar weinig mensen in Nederland die daar verstand van hadden. Op een geven moment ging er een harde schijf kapot en het was erg duur om die te laten repareren, dus ben ik me erin gaan verdiepen en heb ik het zelf maar gedaan. Van het een kwam het ander en op mijn vijftigste ben ik zelfs afgestudeerd in informatica aan de hts in Den Haag."
Onnodige franje
"Na cp/m kwam MS-DOS. Daarmee heb ik een tijd in een netwerk gewerkt, waarna ik ben overgestapt naar Novell (Netware – red.), en in 1995 naar NT 4.0. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘Tot hier en niet verder’. Het kan zijn dat pc’s in de toekomst zo worden gemodificeerd dat ze NT niet meer accepteren, waardoor ik word gedwongen andere software te gaan gebruiken, maar zolang dat nog niet het geval is, blijf ik bij wat ik nu heb."
"Mijn computers hebben een 150MHz-processor en de server draaide – tot-ie vorige week kapot ging – op 233 MHz. Ik run daarop een bedrijf met twaalf werkstations en drie laptops. De hoogste snelheid haal ik met ouderwetse DOS-programmatuur in de dosbox onder NT. Vroeger hadden we heel weinig geheugen en daarom programmeerden we heel secuur. De laatste tijd zijn we in een maatschappij terechtgekomen waarin de software geprogrammeerd wordt met ontwerptools en programmageneratoren. Daardoor krijg je heel veel onnodige franje.
"Het ergste vind ik dat als Microsoft zegt: ‘We hebben wat nieuws’, dat iedereen dat dan gelijk moet hebben. Wij werken hier met Word 97 en dat gaat prima. Wat heb je n� in Word méér dan dat je vroeger had? Verkopers vertellen wat je er allemaal mee kunt, maar waarom zou ik iets moeten kopen wat ik toch niet gebruik? ‘Dat is leuk’, zeggen ze dan. Leuk, leuk? Wat op straat loopt op twee benen, dát is leuk!"
Logische volgorde
"Mijn nieuwe server draait op 500 MHz, maar ik heb de oude scsi-techniek toegepast, waardoor-ie een stuk sneller is en een stuk ‘cleaner’. De harde schijf is veertig gigabyte groot en die staat nog niet eens voor de helft vol! Alle bestanden die een paar maanden niet zijn gebruikt, worden op een cd gebrand en van de server gehaald. Iedere nacht wordt die harde schijf gereorganiseerd, zodat de volgorde van de data logisch is en mijn server zich niet een ongeluk hoeft te zoeken."
"Vorig jaar ben ik het slachtoffer geworden van mijn eigen succes. Die oude server stond altijd aan. Op een gegeven moment kregen we verminkte brieven op het scherm, werkten programma’s niet meer goed en we wisten maar niet waar dat door kwam. Het was geen virus en we stonden zelfs al op het punt om de server opnieuw te installeren, toen ik een vriend sprak die heel hard begon te lachen nadat ik het probleem aan hem had voorgelegd. Wat blijkt nou, als je bezig bent in de programmatuur, dan ‘valt er wel eens een bitje om’, dat vervuilt het geheugen. Dat geheugen vult zich op met de residuen van wat een programma achterlaat, maar omdat iedereen altijd netjes zijn pc uitzet aan het einde van de dag, heeft niemand daar last van. Mijn server was altijd in de lucht en de vervuiling kon zich ophopen totdat er een te klein stukje werkgeheugen over was. Daardoor werden de problemen veroorzaakt. We hebben de server uitgezet, een paar tellen gewacht en daarna was er geen vuiltje meer aan de lucht. Dat me dat overkwam, vond ik toch wel een kroon op mijn werk!"
Linux
"Ik weiger met de Microsoft-stroom mee te gaan, je koopt dan meer dan je nodig hebt. Het enige waar ik nu een gevoel bij heb is Linux, dat ontwikkelt zich tot een vrij stabiel platform, waarbij de software die geboden wordt vaak veel beter van constructie is dan die van Microsoft. Toch is die programmatuur nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Bijvoorbeeld binnen Staroffice is het nog niet 100 procent mogelijk om bestanden uit te wisselen. Zodra dat mogelijk is, ga ik over."
"Hoe zie ik de toekomst? Voorlopig blijft alles zoals het nu is. Er staan hier systemen die nog uit 1991 stammen. Ik heb geen uitval van de systemen waarmee ik begonnen ben, alleen de server die vorige week stuk ging. Als er iets aan vervanging toe is, dan bouw ik het zelf wel. De komende jaren zal de hardware-industrie in ieder geval geen geld verdienen aan mij!"< BR>