De Tweede Kamer ontvangt vandaag van staatssecretaris Wijn van Economische Zaken een voorstel om de Telecommunicatiewet grondig te herzien.
De nieuwe wet is de implementatie van de laatste Europese richtlijnen voor de elektronische communicatiesector. De huidige wet is van 1998 maar vraagt door de snelle ontwikkelingen in de sector veel vernieuwingen. De nieuwe wet gaat veel verder dan alleen over telefonie en bijvoorbeeld huurlijnen. Alle transportdiensten op het gebied van (tele)communicatie, bijvoorbeeld dataverkeer en kabelnetwerken, gaan eronder vallen.
Door deze aanpak geldt voor de gehele elektronische communicatiesector hetzelfde wettelijk regime. De diensten die getransporteerd worden vallen er echter niet onder. Dit betekent dat toegang tot internet wel onder de wet valt, maar diensten die met behulp van internet worden aangeboden niet.
Het regime voor het afdwingen van toegang tot netwerken zal ingrijpend veranderen. Er wordt veel nauwer aangesloten bij de aanpak van de Mededingingswet (afbakening van markten, vaststellen welke bedrijven hebben aanmerkelijke marktmacht, welke verplichtingen zijn nodig zijn om de problemen op te lossen).
Toezichthouder Opta zal straks veel beter maatwerk kunnen leveren waardoor het toezicht effectiever zal worden. Aan de hand van marktanalyse zal Opta bepalen wat de problemen zijn en wat voor oplossingen het meest geschikt zijn om die problemen aan te pakken. De rol van Opta wordt daarmee veel belangrijker.
Verder wordt ook de consumentenbescherming verbeterd. Het gaat dan onder meer om verplichte aansluiting van aanbieders van communicatiediensten bij geschillencommissies, verbetering van de transparantie van prijs en kwaliteit en de verplichting om bepaalde zaken contractueel vast te leggen zoals het recht om kosteloos op te zeggen bij een verhoging van tarieven. Ook wordt de privacy beter beschermd. Commerciële partijen moeten eerst toestemming vragen voordat ze sms-jes of e-mails mogen versturen.