Werkgevers klagen over hoge vergoedingen die ze werknemers moeten betalen bij ontslag. Ze halen daarom de ontslagvergunning steeds vaker bij het CWI, dat geen afkoopsom toekent. Deze route bedreigt volgens vakbond CNV detacheerders die al jaren in dienst zijn, maar die hun kennis niet hebben bijgehouden.
Volgens CNV-voorzitter Doukle Terpstra vinden werkgevers de kantonrechtersformule "te duur". Terpstra zei dit vorige week donderdag in Rotterdam op het congres Innovatie en Management.
De kantonrechter verplicht de werkgever in veel gevallen de medewerkers die ontslagen worden, voor ieder dienstjaar een maand salaris mee te geven. Het alternatief via het CWI was tot enkele jaren terug onaantrekkelijk omdat hier opzegtermijnen tot zes maanden golden. De wet Flexibiliteit en Zekerheid kortte in 1999 die opzegtermijnen in. Werknemers die via het CWI ontslagen worden, hebben geen recht op een afkoopsom. Ze kunnen die achteraf wel via de kantonrechter alsnog proberen te krijgen.
Scholing in cao
Het aanpassen van de ontslagwet op advies van de Stichting van de Arbeid, begin maart, maakt de CWI-ontslagroute aantrekkelijk voor detacheerders. Onder bepaalde voorwaarden mogen ze nu afwijken van het dienstjarenbeginsel.
Een dreigend nadeel is nu volgens de bond dat werkgevers gaan nalaten te investeren in scholing. De bonden hebben daarom als voorwaarde gesteld dat de werkgever zich moet inspannen om de ‘oudere’ werknemer bij te scholen. Terpstra en ict-onderhandelaar Maurice Limmen willen scholingsmogelijkheden duidelijker in nieuwe cao’s vastleggen. Limmen: "Werkgevers moeten scholing aanbieden en werknemers moeten het aanpakken."
Gijs Hillenius