Hewlett-Packard vertrouwt wat Linux betreft vooral op zijn partners. De computerfabrikant sloot vorige week een samenwerkingsverband met Red Hat voor het bieden van wereldwijde ondersteuning voor die distributie. HP verlaat zich echter ook op United Linux.
Eva Beck, manager industrie-standaard servers bij HP voor de Emea-regio, stelt dat de computerproducent zich concentreert op slechts drie besturingssystemen: Windows, Linux en HP-UX. Het laatstgenoemde besturingssysteem draait op de bedrijfseigen PA-Risc processoren, maar gaat op termijn geheel over naar Intels 64-bit Itanium-platform.
Beck geeft toe dat HP’s voorkeur voor Red Hat en United Linux het plaatje van drie platformen uitbreidt met meerdere Linux-varianten. "Ja, maar je hoeft producten toch maar één keer te certificeren voor Linux. Overigens ondersteunen we ook Mandrake, dat in Frankrijk populair is. We certificeren niet voor Debian. We willen dat best ondersteunen, maar dan op individuele basis, dus voor elke klant apart." Zij vertelt dat HP vorig jaar voor twee miljard dollar aan Linux-gerelateerde hardware, software en diensten heeft geleverd.
Eerdere relaties
HP heeft nu de status van ‘preferred global support partner’ voor Linux-distributeur Red Hat. De keuze voor die partner is gebaseerd op diens relatief grote marktaandeel. De vraag van klanten, ook in Europa, heeft ook een rol gespeeld, aldus Beck. "In Europa is United Linux echter meer in gebruik." HP en Red Hat hadden al een relatie, onder meer voor het draaien van databank Oracle op Red Hat. "Daarvoor zit een HP-werknemer bij Oracle voor de Linux-ontwikkeling."
Vice-president marketing Hugh Jenkins van HP stelt dan ook dat de voornaamste horde voor Linux-gebruik in het bedrijfsleven, voor bedrijfskritische toepassingen, het gebrek aan expertise en ondersteuning is. Hij weerspreekt dus de notie dat Linux zelf – en de open source aard ervan – of het relatieve gebrek aan applicaties ervoor, grote hindernissen zijn.
Overigens zijn IBM en Dell al enige tijd wereldwijd ondersteuningspartner voor Red Hat. HP komt dus nu op gelijke voet met deze twee concurrenten wat betreft Linux-ondersteuning. De overeenkomst is dan ook niet exclusief. Beck laat weten dat de ondersteuning voor klanten van toepassing is op HP-hardware, draaiend op Red Hat.
Jasper Bakker