Met de overname van Onesecure in augustus 2002 kreeg de Amerikaanse vpn- en firewall specialist Netscreen ook software voor geautomatiseerde detectie van netwerkaanvallen in handen. Hiermee wil het bedrijf zijn firewall een grotere en meer centrale rol in het bedrijfsnetwerk geven.
|
Het bedrijf is vijf jaar terug begonnen als een vpn-specialist (virtual private network). Nog steeds haalt het concern het grootste deel van zijn omzet (65 procent) uit vpn-implementaties, waarmee internetverbindingen te beveiligen zijn door versleuteling van de informatie. De rest van de omzet komt uit de verkoop van firewalls. Thomas ziet dit aandeel groeien doordat firewalls een meer centrale rol gaan vervullen in het netwerk. De apparatuur komt in het hart van het netwerk terecht.
Groei vpn zet door Het gebruik van op vpn-tunnels (virtual private network) gebaseerde internetverbindingen is de afgelopen drie maanden sterk toegenomen in Nederland. Uit de ICT Navigator van Comstruction, een lopend onderzoek naar de in gebruik zijnde ict-infrastructuur bij Nederlandse organisaties, wijst uit dat een kleine 12 procent van alle organisaties met vijfhonderd medewerkers of meer de technologie gebruikt voor de opbouw van het wide area network. Een half jaar daarvoor lag dit percentage bij dezelfde categorie nog op een kleine 4 procent. Ook bij kleinere bedrijven met tussen de vijftig en honderd werknemers zit het vpn-gebruik in de lift. In september 2002 gebruikte 1 procent van deze bedrijven vpn. Begin dit jaar is dat gestegen tot een kleine 6 procent. Comstruction verwacht dat eind dit jaar 20 procent van de Nederlandse organisaties overgestapt is op vpn-technologie. |
Consolidatie
Thomas schat dat een kleine 10 procent van Netscreens omzet voortkomt uit consolidatie van grote firewallimplementaties. De reden die hij hiervoor ziet is dat bedrijven kritischer dan ooit kijken naar de kosten van de beveiligingsapparatuur. Dat is ook de reden om vpn-technologie te overwegen. Met kostbare huurlijnen te vervangen door meer prijs bewuste via vpn-tunnels beveiligde internetverbindingen valt heel wat te besparen. Met dezelfde ogen kijkt men naar de bestaande firewalls aldus Thomas: "bedrijven krijgen jaarlijks de rekening voor honderden firewall-licenties gepresenteerd. Netscreen consolideert deze in één apparaat."
De stap van het concern om Onesecure op te kopen en software voor aanvalsdetectie in de firewall te integreren is volgens Thomas op vergelijkbare logica gestoeld. Firewalls controleren het netwerkverkeer op laag drie en vier. Indringersdetectiesoftware inspecteert het verkeer op de applicatielaag, laag zeven. Het is daarmee volgens Thomas een logische uitbreiding van de firewall. Thomas is vaag over de komst van de firewall, die ook in de applicatielaag zijn controlewerkzaamheden verricht: in de loop van 2004 wordt dit verwacht.
Meer omzet
Met de uitbreiding van de beveiligingsmogelijkheden hoopt Netscreen zijn omzet verder op te krikken door extra functionaliteit aan bestaande klanten te verkopen. Ook verwacht Thomas dat Netscreen met dergelijke nieuwe toevoegingen aan zijn firewallsystemen de slag met concurrenten beter aankan. "Een bedrijf als Checkpoint heeft de firewallmarkt gemaakt, maar zal zijn aandeel verliezen als het zijn firewall niet van meer mogelijkheden voorziet", waarschuwt Thomas.
De directeur is alles behalve bescheiden over de rol en de positie die hij Netscreen de komende jaren in ziet nemen. Betere groeicijfers dan de markt zelf sterken hem in deze gedachte. In zijn eerste financiële kwartaal van dit jaar, dat Netscreen eind december 2002 afsloot, bedroeg de omzet 51 miljoen dollar. In dezelfde periode in 2001 kwam dit cijfer nog uit op 29 miljoen dollar. De firewall-fabrikant Checkpoint zag zijn omzet in dezelfde periode juist dalen. Over zijn laatste financiële kwartaal meldde Checkpoint in januari dat de omzet 110 miljoen dollar bedroeg. Een jaar terug lag dit cijfer in dezelfde periode nog op 123 miljoen dollar.
Sytse van der Schaaf