CNV-voorzitter Doekle Terpstra betwijfelt of loonmatiging de beste manier is om de economie uit het slop te halen. De methoden voor beloning moeten worden vernieuwd: "Investeringen in opleidingen en kennis zijn belangrijker. Salaris wordt daarvan een afgeleide."
Het nieuwe kabinet wil met de vakbonden langdurige afspraken maken over loonmatiging. "Dat is een behoudende strategie, niet erg innovatief. Ik denk niet dat hiermee de werkeloosheid oplost." Terpstra meent dat het meer zin heeft het bedrijfsleven te prikkelen om hun productieproces te verbeteren. "Over innovatie wordt alleen maar gepraat. Is er wel voldoende ondernemerschap in Nederland?"
De CNV-voorman sprak vorige week donderdag in Rotterdam op het congres Innovatie en Management. Hij uitte er zijn zorgen over het achterlopen van Nederland op de rest van Europa wat betreft investeringen in onderzoek en ontwikkeling. "Willen we een kenniseconomie, dan moeten de werkgevers onderzoek en scholing serieus nemen."
Sukkels van Europa
Terpstra kreeg in Rotterdam steun van Alfred Kleinknecht, bij de Technische Universiteit Delft professor in de economie van de innovatie. "Terpstra heeft door dat in Nederland een hogere productiegroei niet langer gerealiseerd kan worden door via loonmatiging meer mensen aan het werk te zetten."
De loonmatiging maakt investeringen in productiviteitsverhogende technologie minder interessant. Daardoor veroudert het productieproces.
Bedrijven die niet innoveren konden het dankzij de loonmatiging jarenlang rustig aan doen. "Dat model raakt nu uitgewerkt."
Wordt het productieproces niet verbeterd, dan raakt Nederland volgens Kleinknecht steeds verder achterop bij de rest van Europa. De groei van de arbeidsproductiviteit is volgens hem sinds begin jaren tachtig bijna gehalveerd. "Om dezelfde waarde te scheppen, moeten nu bijna twee keer zoveel uren gewerkt worden. Wij hebben het niet van inspiratie, maar van transpiratie. De Nederlandse ondernemers zijn de sukkels van Europa."
Gijs Hillenius