Bull heeft vorige week zijn nieuwe Novascale-servers met Itanium 2-processoren en standaard bouwblokken onthuld. De Franse mainframe-leverancier annex dienstverlener wil zo zijn mainframe-gebruikers een toekomstpad bieden en tegelijkertijd aandeel winnen op de markt voor zware Windows-systemen.
De Novascale-reeks, gebaseerd op Bulls fame-architectuur (flexible architecture for multiple environments), is eind vorige week onthuld en reikt van servers met vier tot maximaal tweeëndertig processoren. Bull bereikt dat – in de Intel-wereld – hoge aantal processoren met een zelfontwikkelde switch, de Fame Scalability Switch (FSS). Die component verbindt maximaal vier bouwblokken met elk vier processoren.
Het vierweg instapmodel heeft deze schakelaar dus niet. Die machine is in wezen een standaard Intel-machine, waarvan nagenoeg alle componenten afkomstig zijn van die chipproducent. Algemeen directeur Bruno Pinna van de Intel-serverdivisie bevestigt dit. Modellen van acht tot zestien processoren gebruiken één FSS. "Om de tweeëndertig te bereiken, koppelen we twee switches aan elkaar middels een speciale tussenverbinding, de extended scalability port", aldus Pinna.
Hij stelt dat deze numa-achtige (non-uniform memory acces) opzet door de zeer lage toegangstijden voor het verspreide geheugen neerkomt op een grote smp-machine (symmetric multiprocessor). "De applicaties en het besturingssysteem merken niet dat ze op een numa-achtige computer draaien. De numa-factor van de Novascale is slechts drie, terwijl dat tien tot vijftien is voor standaard numa-systemen."
Software-steun
Bull heeft steun verworven van enkele softwareleveranciers, waaronder Oracle, Bea Systems, SAP, Microsoft en Suse. De twee laatstgenoemde leveren de besturingssystemen – naast Bulls eigen Gcos 7 en Gcos 8 – voor de Novascale-servers. Bull biedt nu de 64-bit Limited Edition van Windows 2000 en Suse Linux als open platformen. Eind april komt Microsoft met Windows Server 2003 dat Bull dan biedt als standaardplatform, naast Linux en Gcos.
De server-producent mikt met zijn nieuwe server-reeks dan ook op zowel zakelijke als wetenschappelijke applicaties (high-performance computing). Ondertussen levert Bull nog wel servers met IBM’s Unix-variant AIX, die niet draait op Intel-processoren.
Bull-president Pierre Bonelli presenteert de nieuwe machines als de weg voorwaarts voor zijn bedrijf. Op vragen betreffende de lopende onderhandelingen met de Franse overheid – over de terugbetaling van de forse staatslening – reageerde hij kortaf: "Dat is het verleden, we hebben het nu over de toekomst."
Jasper Bakker