Zelfs indien de rest van de economie niet opkrabbelt, zal de it-industrie volgend jaar een herstel kennen. Dat is de belangrijkste boodschap van onderzoeksbureau Gartner op zijn symposium in Florence.
Hoewel de dreiging van oorlog nooit ver weg was in de Italiaanse kunststad, weerhield dat Gartner-analist Michael Fleisher er niet van een positieve toon aan te slaan. Hij riep de aanwezigen op niet naar onheilsprofeten te luisteren, en opnieuw te dromen over het grote potentieel van de technologie om "alle aspecten van ons leven te transformeren."
Volgens Fleisher wordt dit jaar nog heel moeilijk, maar zal de situatie volgend jaar veranderen. "Een herleving komt er om een heel simpele reden," aldus Fleisher, "namelijk wanneer de vraag het aanbod overstijgt". Na twee jaar van bezuinigingen en consolidaties is volgens Gartner alle overcapaciteit weggewerkt.
Tegelijk ziet Fleisher drie fenomenen die voor nieuwe groei moeten zorgen. Zo wordt het nu echt wel de hoogste tijd om oud materiaal te vervangen. "Op een zeker moment gaat het meer kosten om oud materiaal telkens weer op te lappen dan om nieuwe apparatuur aan te schaffen:" Ten tweede hebben de leveranciers ook hun prijzen neerwaarts aangepast en de prestaties van hun hard- en software opgedreven. Fleisher nam server consolidatie als voorbeeld: "de voordelen van server consolidatie en de nieuwe server technologie zijn zo overweldigend dat het onvoorzichtig zou zijn om niet te kopen." Tot slot rekent Gartner duidelijk ook op nieuwe technologieën en platformen die voor investeringen moeten zorgen. Met name stelt Fleisher zijn hoop in webservices, Linux en tal van draadloze toepassingen. De markt kan alleen maar winnen, denkt Fleisher, want met ‘wireless’ kan een heel snelle ‘return on investment’ bereikt worden, terwijl sommige draadloze producten zo goed als gratis op de markt komen.
Een herleving van de it-markt kan trouwens best vreemde gevolgen hebben. "In de markt is een consolidatie aan de gang die de leveranciers weer in een sterkere positie brengt," aldus Gartner vice president Peter Sondergaard. "Daardoor zullen ze weer nieuwe licentievoorwaarden en ‘upgrades’ proberen op te dringen aan de klant." Nu de it-industrie bijna op de knieën zit, is het ogenblik gekomen voor de klant om betere voorwaarden af te dwingen, voor de macht weer verschuift naar de leveranciers.
Tijdens de bijeenkomst in Florence maakte Gartner ook cijfers bekend van zijn meest recente IT Budget Survey. Daaruit bleek dat een meerderheid (58 procent) van de cio’s dit jaar geen stijging in hun budget ziet. En dat vormt volgens Sondergaard een probleem voor volgend jaar: in het merendeel van de budgetten is geen ruimte voorzien voor nieuwe investeringen. "Cio’s moeten zeker 10 procent op hun huidige budget uitsparen om volgend jaar ad hoc investeringen te kunnen doen." En die ruimte moet er ook zijn, bleek ook uit nog een ander onderzoek van Gartner: innovatie en sneller dan de concurrent op de markt komen met nieuwe ideeën staat almaar hoger op het verlanglijstje van de cio’s.