De nieuwe versie van SQL Server, Microsofts zware zakelijke database, komt pas medio 2004 uit. Gordon Mangione, topman van de databasedivisie stelde in november nog dat Yukon halverwege 2003 zou uitkomen.
Vragen over de nieuwste versie zijn eigenlijk te vroeg, aldus Lex Oskam, bij Microsoft Nederland de productmanager voor SQL Server. Yukon wordt volgens hem vooral schaalbaarder. Daarnaast wordt hij eenvoudiger te programmeren en te bedienen.
Mangione’s presentatie op de SQL-gebruikersconferentie in Seattle in november bood al een kijkje op de nieuwste onderdelen van de database. Belangrijkste uitbreiding is zijns inziens de mogelijkheid zelf datatypen te definiëren.
De database maakt het volgens hem ook makkelijker om webservices op te zetten, zonder dat er voor de client aparte code gemaakt moet worden. Dat is het voordeel van de XML-mogelijkheden die in de database zijn opgenomen, aldus Magnione. Voor ontwikkelaars zijn er mogelijkheden geschapen om zowel database-taal Tsql als de talen beschikbaar in .Net te gebruiken, zoals Visual Basic en C#.
Timeline dreigt met schadeclaims Producent van software voor financiële verslaglegging Timeline dreigt met schadeclaims tegen sommige SQL-ontwikkelaars. Een rechtbank in de staat Washington wees op 20 februari de klacht af van Microsoft tegen stadgenoot Timeline. Volgens Timeline betekent de uitspraak dat andere dan Microsoft-ontwikkelaars niet zonder meer toepassingen mogen maken op basis van haar gepatenteerde techniek. Timeline heeft onder meer het patent op software die automatisch een datapakhuis aanlegt. Microsoft spande de zaak in juli 1999 aan. Timeline had dat voorjaar het bedrijf het recht gegeven om haar vindingen te gebruiken in SQL versie 7 en Office 2000. De twee werden het alleen niet eens of daarmee alle gebruikers het recht kregen om de Timeline-technologie te gebruiken. Hoeveel ontwikkelaars een schadeclaim boven het hoofd hangt, kon Timeline topman Charles Osenbaugh niet aangeven, wel dat het om miljoenen gaat. "De claims zouden wel eens flink kunnen bijdragen aan onze financiële resultaten." |
Database op een pc
SQL begon in het begin van de jaren negentig als een samenwerkingsproject tussen Microsoft, Ashton-Tate en Sybase. Het doel was indertijd om een database te scheppen die op een pc zou kunnen draaien. De nieuwste versie is volgens Mangione geschikt voor de allergrootste ijzers en kan draaien op machines met 25 gigabyte geheugen: "We steken Unix-dozen de loef af."
Microsoft zette volgens Gartner in 2001 een miljard dollar om aan SQL-licenties. Het bedrijf heeft zo’n veertig procent van de zakelijke databasemarkt op het Windows-platform in handen. Groei was er op dat platform nauwelijks voor de grote concurrenten Oracle en IBM/Informix. IBM weet nog wel flinke omzet te halen uit DB2 op het Windows-platform, aldus Gartner.
In de bijna elf jaar dat MS SQL bestaat, groeide die in ieder geval in Nederland uit tot een van de meest gebruikte databases. Dat blijkt uit cijfers van Comstruction (zie grafiek en tabel). De cijfers volgen uit een peiling in december 2002 bij zo’n negenduizend bedrijven in Nederland met meer dan vijftig medewerkers.
Databasemotor
De kern van de SQL-database is met ingang van de Yukon-versie voor de tweede maal geheel herzien. SQL-ontwikkelaar Gert Drapers, in Software Release Magazine van februari: "Tot en met versie 6.5 was de belangrijkste code gebaseerd op Sybase." Het eerste herontwerp van de code leidde tot versie 7.0. Hierin zit, zo stelt Drapers, nog maar 10 of 12 procent Sybase-code. Voor Yukon is de databasemotor opnieuw onder handen genomen, nu om deze geschikt te maken voor het werken met .Net. Volgens Mangione is de overgang naar de Yukon-variant echter niet zo ingrijpend als die van versie 6 naar versie 7.
Gijs Hillenius