Was BEA’s Weblogic Workshop (voorheen Cajun) eerder alleen geschikt als ontwikkelomgeving voor het bouwen van webdiensten, binnenkort zijn er ook applicaties voor grote bedrijven mee te bouwen.
Versie 8.1 komt in het voorjaar van 2003 op de markt. Naast het bouwen van ‘enterprise’-applicaties is het dan ook mogelijk om portalen te maken, applicaties te integreren en bedrijfsprocessen te beheren. Workshop is vooral bedoeld om de complexiteit uit het J2EE-ontwikkelproces te halen. BEA wil dat ook ontwikkelaars die geen diepgravende kennis van J2EE hebben, kunnen werken met het product.
De Workshop IDE is een op Swing gebaseerde Java-ontwikkeltool die tegemoetkomt aan de eisen van een ontwikkelaar, zoals onder meer ‘debugging’, het aanpassen van de broncode en projectbeheer. Daarnaast bevat het visuele ontwerpen – waarmee het veel lijkt op Microsofts Visual Studio.Net – die ontwikkelaars in staat stellen via ‘drag-and-drop’ een applicatie te bouwen. De IDE maakt vervolgens bestanden die door het runtime-raamwerk kunnen worden uitgevoerd.
Dat raamwerk is een standaard J2EE-applicatie die draait op de Weblogic-server en verantwoordelijk is voor onder meer het compileren van de programma’s. De complexe opbouw van J2EE-applicaties komt voor rekening van het ‘runtime’-raamwerk. De ontwikkelaars werken met simpele Java-classes, waarna het raamwerk automatisch de standaard EJB-componenten, databases, enzovoort, genereert.
Ondersteuning
Workshop ondersteunt de nieuwste webdienstenstandaarden, Saml (security assertion markup lanuage) en WS-Security (webdienstbeveiliging). BEA hoopt uiteindelijk ook Bpel4WS (business process execution language for web services) te kunnen invoegen in Workshop.
Het is nog niet mogelijk om Websphere-applicaties te bouwen met Workshop. Rick Jackson, vice president product manager van BEA: "Workshop is gebouwd op het raamwerk van Weblogic. Een gedeelte daarvan hebben we naar de standaardisatie-organisatie gestuurd, zodat andere aanbieders zoals IBM, Sun en Oracle er uiteindelijk ook gebruik van kunnen maken. Nu werkt het alleen op ons eigen platform; misschien dat het ooit ook op andere platformen werkt."
Kim Loohuis