Analisten zetten vraagtekens bij de kansen op succes van BEA Systems met het vorige week gelanceerde Weblogic-platform. Het feit dat de onderneming slechts de software levert en voor hardware en dienstverlening afhankelijk is van partners zou in het nadeel van BEA werken.
Dat is niet wat BEA Systems-ceo Alfred Chuang wil doen geloven. Bij de presentatie van het Weblogic 8.1 platform, vorige week op de gebruikersconferentie in Orlando, claimde hij zijn concurrenten, met name IBM, op een flinke achterstand te hebben gezet. "Met dit platform, dat integratie en applicatieontwikkeling samenbrengt, hebben we een technologische voorsprong van twee jaar op IBM", zegt BEA-ceo Alfred Chuang. Peter Abrahams, analist bij het Engelse Bloor Research spreekt hem tegen: "IBM is in staat om het totaalpakket te bieden (hardware, software, dienstverlening), BEA levert alleen software en is voor de rest afhankelijk van contracten met partners zoals HP en Accenture. Dat zet ze automatisch op achterstand."
Rick Jackson, vice president product marketing bij BEA, ziet dat anders: "De meeste bedrijven hebben al hardware staan. In veel gevallen draait daar Unix op; Sun en IBM hebben daar een dikke vinger in de pap. We zien dat er nu een overgang plaatsvindt van die systemen naar Linux op Intel. Bedrijven willen een keuze hebben. Weblogic draait op bijna elk platform, terwijl IBM zijn Websphere vooral heeft geoptimaliseerd voor zijn eigen besturingssysteem op zijn eigen hardware. Daarnaast is IBM zo’n groot en log bedrijf dat het veel geld en tijd kost voordat Websphere optimaal draait. Onze ’time-to-value’ is veel hoger."
Volgens Peter Abrahams is het moeilijk om beide bedrijven met elkaar te vergelijken. "BEA is erg goed op het ontwikkelvlak, maar staat er minder bij stil hoe dat in praktijk gebracht moet worden. IBM heeft een completer beeld." Big Blue kwam vorige week met een uitbreiding van zijn Websphere Business Integration, die volgens Abrahams vooral op de praktijk en de bruikbaarheid gericht is en minder op het ontwikkelgedeelte, waarop BEA zich sterker profileert.
Niet bang voor Microsoft
Ook Microsoft moet niet worden uitgevlakt op het gebied van applicatieservers. De softwaregigant domineert nog altijd de desktop en wil erg graag een graantje meepikken van de markt voor grote ondernemingen. Alfred Chuang is niet bang: "Er is eigenlijk helemaal geen concurrentie, want de .Net-server bestaat nog niet. In 1996 kwam Microsoft met een technologie die de Microsoft Transactie Server heette. Wij hadden Tuxedo en waren nog maar net begonnen met de overgang naar onze op Corba gebaseerde derde generatie objectgeorienteerde transacties. Hoe we dat moesten gaan overleven, heeft me slapeloze nachten gekost. Maar ineens verdween MTS. Ik wil niet zeggen dat dit nu weer zo gebeurt, maar ik zie dezelfde tekenen." Ook Abrahams ziet Microsoft niet zo snel slagen in de ‘enterprise’-wereld. "Het enige besturingssysteem dat hun applicatieserver ondersteunt, is hun eigen systeem, en dat wordt nou eenmaal niet veel gebruikt in die wereld. Daarnaast is het ook teveel bezig met nieuwe avonturen zoals MSN en de Xbox."
Overnames Eind vorig jaar deden geruchten de ronde dat BEA Systems wel eens overgenomen zou kunnen worden door HP. BEA-ceo Alfred Chuang ontkent die geruchten hardnekkig. Chuang: "Mijn bedrijf is niet te koop." Op de vraag of hij dan belangstelling heeft voor een eventuele overname van Borland, antwoordt hij: "Nee, ik vind Jbuilder een aantrekkelijk product, maar als ik Borland zou overnemen, dan zou ik er nog 65 flutproducten bij krijgen waar ik helemaal niets mee kan. Dan wordt Jbuilder toch een stuk minder interessant." |
Ook Oracle heeft een eigen applicatieserver, Oracle 9iAS. Die gebruikt het meer voor de ontwikkeling van de eigen applicaties, dan dat het de middleware verkoopt. "Oracle is niet in staat genoeg ontwikkeling en geld in de applicatieserver te stoppen. Daarnaast moet Oracle zelf ook met de verschillende bestaande applicatieservers werken, dus dan ontstaat er een belangenconflict. Het bedrijf moet dan gaan concurreren met zijn partners. Als Oracle zich serieus op de applicatieservermarkt gaat begeven, dan verliest het bedrijven om partnerschappen mee aan te gaan", aldus Abrahams.
Naast de vijf commerciële spelers is er nog een aantal open-broncodevarianten van de Java-applicatieserver, zoals Tomcat en Jboss. Het is moeilijk te meten in hoeverre deze applicatieservers een gevaar vormen voor de commerciële tegenhangers, maar de groei kan niet worden genegeerd, zeggen analisten.
Kim Loohuis