SCO baseert zijn rechtszaak tegen IBM op zijn rechten op het oorspronkelijke Unix. SCO-president Darl McBride legt de aanklacht uit in een gesprek met Computable.
"Er is verwarring over wie eigenaar is van het intellectuele eigendom van AIX, IBM’s Unix-variant. In wezen zijn wij dat, niet IBM", zegt McBride, die in juni vorig jaar aantrad (https://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i2702smi.htm). Hij verwijst naar de oorspronkelijke licentie-overeenkomst tussen de twee bedrijven, stammend uit 1985.
SCO stelt nu dat IBM de voorwaarden van dat contract heeft geschonden en eist één miljard dollar schadevergoeding (https://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i1103ryr.htm). IBM ziet geen gronden in SCO’s aanklacht.
McBride zegt zeker te zijn van zijn zaak: "In de licentie-overeenkomst staat onder meer dat de licentienemer, IBM in dit geval, zijn uiterste best doet het intellectuele eigendom van Unix te beschermen. Maar IBM heeft recentelijk veel bijgedragen vanuit AIX aan het open source besturingssysteem Linux. Hun softwaredirecteur Steve Mills heeft zelfs laatst op de Linuxworld-beurs in New York verklaard meer geavanceerde eigenschappen van AIX, Unix dus, over te hevelen naar Linux om dat besturingssysteem te versterken. En dat kan echt niet."
"Wij hebben ruim 30.000 bedrijven een licentie verleend en die gedragen zich nagenoeg allemaal keurig volgens onze licentie-overeenkomst. Een goed voorbeeld is Sun Microsystems, dat in de jaren negentig voor honderd miljoen dollar niet alleen onze Unix-broncode kocht, maar ook rechten op het intellectuele eigendom." Sun gedraagt zich echter niet zoals IBM nu doet, aldus de SCO-president.
‘Geen wanhoopsdaad’
Het oordeel van analisten dat de aanklacht tegen IBM een wanhoopsdaad is van een noodlijdend bedrijf wijst McBride van de hand. "Het is zeker zo dat wij de afgelopen jaren financieel pijn hebben geleden. Maar afgelopen kwartaal hebben we break-even bereikt en voor komend kwartaal verwachten we uit te komen op een winst van tien miljoen dollar."
"Dit is dus zeker geen wanhoopsdaad. Wij hebben die rechten en patenten nu eenmaal en IBM heeft de licentie-overeenkomst geschonden." De topman stelt verder dat er niets wanhopigs is aan het nastreven van licentiegelden. "IBM is wereldwijd de leider in het binnenhalen van licentievergoedingen. Volgens Fortune (het Amerikaanse zakenblad – red.) leverde dat IBM vorig jaar 1,5 miljard dollar op."
McBride zegt dan ook dat SCO bereid is dit tot het einde toe uit te vechten. "Al moet het jaren duren." De topman is niet bang dat de kwestie en zijn bedrijf er tegen die tijd niet meer toe doen, zoals wel eerder is gebeurd met juridische gevechten in de it-industrie. Hij reageert met de opmerking dat SCOsource, de divisie van zijn bedrijf die gaat over de Unix-rechten en patenten, niet de enige of voornaamste activiteit van SCO is. Hij noemt de eigen Linux- en Unix-besturingssystemen (https://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4002smo.htm) en applicatie-omgeving SCO X.