Borsele en Wijdemeren ruilen hun sociale-dienst-systeem van Pinkroccade Civility in voor die van Centric. De overstap van Wijdemeren is pikant omdat Pinkroccade de gemeente juist als nieuwe klant noemt, die het van Centric zou hebben afgesnoept.
Wijdemeren ontstond begin vorig jaar door fusie van ‘s-Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg. De eerste twee gebruikten Pinks NTS, de derde was Centric-klant. De nieuwe gemeente werkte met NTS. Nu wil zij daarvan af omdat ze met Hilversum en Weesp een dienst Sociale Zaken Gooi-Zuid gaat vormen en die twee bij Centric zitten. Borsele gaat over omdat eind dit jaar het onderhoud van NTS eindigt en het met opvolger Civision Welzijn over enkele jaren weer voor een overstap, naar SAP, zou staan.
Nog geen opdracht
De lijst van 29 overstappers, die Centric eerder had verstrekt, groeit hiermee niet tot 31, want twee -Scheemda en Wieringermeer- stonden daar ten onrechte op. Ze hebben ‘formeel nog geen opdracht gegeven’, laat Centric nu weten.
Ook een opgave van Pinkroccade bevat onvolkomenheden. Omdat het bedrijf als reactie op de berichtgeving over weglopende sociale diensten stelde dat ook gsd’en in zijn richting overstapten, vroeg Computable welke gemeenten sinds begin 2002 (de periode waarin Centric zijn nieuwe klanten binnenhaalde) zo’n besluit hebben genomen. Van de vijftien, die de firma vervolgens noemde, blijken er bij navraag maar vijf te kloppen. Zeven waren weliswaar van Centric overgestapt, echter al per januari 2001.
Naast Wijdemeren zaten Tegelen en Reeuwijk bij de resterende drie. Een woordvoerder van Venlo, waarin Tegelen 1 januari 2001 opging, deelt desgevraagd mee dat de opgeheven gemeente voordien inderdaad Sdms van Centric gebruikte, maar dat Venlo nu met Gws4all van dezelfde leverancier werkt. Reeuwijk bevestigt sinds twee maanden Civision Welzijn te gebruiken. Daarvoor was het echter geen Centric-klant, maar draaide het zijn sociale-dienst-applicatie als dienst de gemeente Leiden.
Pinkroccade’s per saldo geleden klantenverlies gedurende de laatste veertien maanden moet worden gerelativeerd, echter niet tot een aantal van veertien, maar tot vierentwintig. Dat is zo’n 10 procent van het gsd-klantenbestand.
Marktwerking
Om commentaar gevraagd stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vast dat ook bij twee leveranciers nog sprake is van marktwerking. Zegsman Johannes van Veen blijft wel vinden dat het gemeentelijk opdrachtgeverschap moet worden versterkt. Gemeenten slagen er blijkbaar niet in Pinkroccade tot de levering van aansprekende producten te brengen; overstappen naar Centric is dan een negatieve keuze. Dat slechts twee leveranciers in de gsd-markt opereren (met straks ook nog maar twee producten) was eerder voor de PvdA aanleiding voor kamervragen. Minister Hoogervorst (EZ) heeft daarop de Nederlandse Mededingingsautoriteit om een onderzoek gevraagd. Ook bekijken het ministerie van Sociale Zaken en de VNG ‘of regie op de ict bij gemeentelijke sociale diensten wenselijk is’.
Peter Mom