Israëlische wetenschappers van het Weitzmann Institute of Science hebben een computer ontworpen die 330 biljard berekeningen per seconde kan uitvoeren, dat is honderdduizend keer sneller dan de snelste, huidige pc.
Het gaat hier niet om een supercomputer of een grid, het gaat om een moleculaire computer die bestaat uit dna en enzymen. De dna-molecuul die voor de input zorgt, zorgt ook voor de energie. De Guinness World Records-organisatie spreekt van ‘de kleinste biologische computer ooit gemaakt’.
Tot nu toe is het apparaat nog niet geschikt voor praktische toepassingen, maar het zou wel eens de toekomst van de computer kunnen worden, met name in de farmaceutische en biomedische wereld.
VolgensNational Geographic bestaat de biologische computer uit dna (software) en enzymen (hardware). De moleculen ondergaan in een reageerbuisje chemische reacties waardoor simpele berekeningen kunnen worden gemaakt als bijwerking van die reacties. De wetenschapper kan het apparaatje vertellen wat het moet doen door de samenstelling van de dna-software-moleculen te beïnvloeden. Op het blote oog ziet de dna-computer eruit als een beetje water in een reageerbuisje. De resultaten kunnen worden afgelezen aan de samenstelling van de output-molecuul.
Het grote verschil met de huidige computers is dat die zijn ontwikkeld om één berekening heel snel uit te voeren, terwijl dna miljarden mogelijke antwoorden tegelijk kan geven. Dat maakt de vinding geschikt voor het oplossen van zogenaamde ‘fuzzy logic’, problemen met meerdere mogelijke oplossingen. Volgens speculaties zou er in de toekomst wel eens een hybride computer kunnen komen, die voor normale taken silicium gebruikt, maar ook beschikt over dna-processoren.
Een samenvatting van het onderzoek is te lezen opwww.pnas.org/cgi/content/abstract/0535624100v1