Microsoft breidt nu ook in Noord-Amerika zijn licentieprogramma uit speciaal voor het midden- en kleinbedrijf. In Europa heeft het bedrijf sinds september vorig jaar de licentie-keuzemogelijkheden voor deze bedrijven uitgebreid.
In Europa kan het MKB Microsoft-toepassingen huren, gespreid betalen of, uiteraard, gewoon kopen. In Noord-Amerika kunnen kleine bedrijven de softwarelicentiegelden nu ook gespreid betalen, in drie jaar tijd. Ondernemingen kunnen al van de regeling gebruikmaken als ze minimaal vijf licenties kopen. Er is geen maximum vastgesteld, wat aantrekkelijk is voor groeiende bedrijfjes.
Microsoft besloot met Open Value te komen, doordat het aantal bedrijven dat gebruikmaakte van het nieuwe licentiesysteem, vanwege de hoge kosten, erg tegenviel. Een bijkomend voordeel is dat de softwaregigant denkt dat ook ‘recalcitrante’ klanten nu gebruik gaan maken van het nieuwe licentieprogramma.
En dan blijven volhouden dat je geen misbruik maakt van je monopolie. 85% winst op MS-Windows is immers heel gewoon in een gezonde markt…. Het is te hopen dat alternatieven als Linux, LindowsOS, XPde en dergelijke steeds breder inzetbaarder worden zodat het “wurgcontract van de week” niet langer op Nederlandse bedrijven en dus ook onze economie drukt. Het is goed om te zien dat in ieder geval overheid, onderwijs en zorg al steeds meer alternatieven beginnen in te zetten.
Nico de Vries
Wordt wel moe van de nico-de-vriessen van deze wereld. Weet je nog waar het “new economie” concept op was gebaseerd… ja ben je weer aanwezig. Eerst investeren en daarna tegen een boven limiet 0 kostprijs vermenigvuldigen. Kijk naar de andere divisies van Microsoft, daar wordt nu ingeinvesteerd (lees grote verliezen gemaakt). Ooit zullen zij ook hoge winstmarges gaan draaien, dat moet ook wel om de initiele verliezen goed te maken.
Maar ja, ook voor ondernemingen geldt dat wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt….
Beste “Delfie”. Ik vind het monopolies een slechte zaak en hoop dat er meer marktwerking gaat komen in de ICT markt. Met “nieuwe economie”, wat je daar ook mee moge bedoelen, heeft dat denk ik helemaal niets te maken. Veel bedrijven -durven- vandaag de dag niet eens in productontwikkeling te investeren omdat ze bang zijn weggevaagd te worden door monopolist Microsoft. Begrijp me niet verkeerd, ze hebben mooie producten. Ik gebruik met plezier Internet Explorer en heb ook vele plezier van mijn xBox, maar monopolies zijn gewoon slecht voor de markt. Dat is altidj zo geweest en zal ook altijd zo blijven. Dat gold voor Standard Oil, AT&T en IBM en dat geld ook voor Microsoft.
Het nieuwe licentiebeleid voor MKB waar Microsoft nu mee komt illustreerd dit dan ook volledig. Het nieuwe licentiebeleid van Microsoft leid tot veel hogere kosten (o.a. becijferd door Gartner), waar de markt natuurlijk tegen protesteerd. Dat Microsoft zich nu als bank gaat gedragen (het nieuwe model voor MKB komt immers gewoon neer op in termijnen betalen) zou nooit kunnen gebeuren als er volwaardige concurenten waren in deze markt.
Je bent dat niet met me eens, je goed recht, maar ikzelf hoop ernstig op ontwikkelingen die het 85% winstmarge monopolie van Microsoft gaan doorbreken. Dat is beter voor de klanten, en aangezien Microsoft -erg- veel klanten heeft, dus ook beter voor de economie.
Nico de Vries
Delfie:
Kijk naar de andere divisies van Microsoft, daar wordt nu ingeinvesteerd
(lees grote verliezen gemaakt). Ooit zullen zij ook hoge winstmarges gaan
draaien, dat moet ook wel om de initiele verliezen goed te maken.
Invensterinen en verliezen draaien zijn niet aan elkaar gerelateerd. Monopolitische winstmarges gebruiken om met verlies andere producten in de mart te zetten en zo door ‘dumping’ een nieuw monopolie te creeren wel.
Met de hoge prijzen die door overheden en bedrijfsleven worden betaalt wordt financierd microsoft het monopoliseren van de volgende markt. Deze strategie blijkt duidelijk uit het feit dat de enige twee winstgevende divisies (Windows en Office) monopolie-producten voeren.
Wat je verder met investeren bedoeld weet ik niet, als je maar niet denkt dat dit iets met innovatie te maken heeft. *Alle* MS-producten zijn namelijk oorspronkelijk gekocht of gejat.
“Invensterinen en verliezen draaien zijn niet aan elkaar gerelateerd”– Beste Arjen,
Het is een geode gewoonte om uitgaves voor Software ontwikkelingen NIET te activeren op de balans (De Baan broeders deden dit trouwens wel) , daarmee vormen deze dus een kosten post op de W/V rekening. Staat daar nog niet voldoende omzet tegenover dan betekent dat verlies. Dit is een situatie die bij divisies/bedrijven met een standaardproduct in ontwikkeling veelvuldig voorkomt (pak de originele verkalring van de “New Economy” erbij, dus niet de verkalring van 2000/2001).
Daarnaast het ‘bankmodel’ zoals Nico de Vries het noemt is een model dat door vele kapitaalintensieve industrieën wordt gebruikt, denk alleen al aan de lease auto/huur auto.
En over het kopen of jatten van ideën: kopen van een idee lijkt mij ook een investering of niet en is het verplicht dat je alles zelf verzint als software leverancier? Godzijdank niet anders lijken applicaties nooit op elkaar en is de inleertijd van een nieuwe applicatie onnodig hoog. Denk maar aan WordPerfect met al ehaar commando’s, Shift-F7/1 alles printen het is nu wel fijn dat ik in iedere applicatie een pribntericoontje zie maakt het wel zo makkelijk.
Microsoft is een heel succesvol bedrijf alleen dat wekt jaloezie, ik raad jullie aan: Linux met Open Office. Ik ben blij dat ik er niet mee hoef te werken, ik heb ermee gewerkt, ik vond het als eindgebruiker geen feest. Als Linux op een server is het een ander verhaal.