Veritas stopt de directe verkoop van zijn nas-software aan eindgebruikers. Het bedrijf ontkent berichten dat het zich terugtrekt uit de nas-markt. "Onze klanten willen liever plug&play-oplossingen, dus leveren wij voortaan via hardwarepartners", zegt vice-president marketing Emea Chris Boorman.
BMC staakt san-beheer Softwareleverancier BMC heeft een punt gezet achter de ontwikkeling van zijn Patrol Manager software. Het bedrijf zal geen nieuwe versies van dit product uitbrengen. Met deze software zijn componenten uit een in opslag gespecialiseerd netwerk (storage area network) te beheren. BMC gaat wel verder met beheersoftware voor opslag uit applicaties. BMC staakt de ontwikkeling van het srm-systeem (storage resource management) omdat het er geen brood meer in ziet. "Er is genoeg bewijs dat de san-markt te klein is voor het huidige aantal leveranciers. Er zijn de laatste drie jaar veel nieuwe spelers bijgekomen. Een aantal daarvan overweegt eruit te stappen", zegt Dan Hoffman, directeur van de opslagtak bij BMC, tegen nieuwsdienst Computerwire. |
Hij ontkent dat de verkoop tegenviel. "We hebben de software wel verkocht, maar klanten vonden het te moeilijk. We garanderen nog zeker twee jaar ondersteuning. Als klanten dan verlenging willen, kan dat." Veritas zal dan echter ook zijn hardwarepartners noemen als mogelijkheid. De huidige Servpoint-gebruikers zijn volgens Boorman niet alleen Amerikanen, maar ook Europeanen.
Verbeterde Windows-backup Veritas lanceerde begin deze maand versie 9 van zijn backup-product voor Windows, Backup Exec. Deze software verbetert het bewaren en herstellen van data op servers. Hiermee haakt de producent in op nieuwe functionaliteit van het aanstaande Windows Server 2003, dat in april uitkomt. Dit betreft bijvoorbeeld Volume Shadow Copy. Volgens vice-president Robin Purohit van Veritas betreft 50 procent van de verbeteringen in versie 9 de efficiëntere backup- en herstelfuncties. De andere helft biedt applicaties hogere beschikbaarheid tijdens het backupen voor die toepassingen. Dergelijke mogelijkheden lijken eerder thuis in Netbackup, Veritas’ product voor datacenters. "Zwaardere functionaliteit daalt nu af naar het niveau van werkgroepservers", legt Purohit uit. "We groeien mee met Windows; hoger én breder in de markt." Dat laatste betreft de groeiende noodzaak van backups voor verschillende applicaties. "E-mail is bedrijfskritisch, dus in 9.0 zijn verbeteringen opgenomen voor Exchange. Bijvoorbeeld door attachments, die intern zijn rondgemaild, maar één keer op te slaan." |
Los product verdwijnt
"We veranderen nu onze go-to-market strategie. Voortaan verkopen we alleen via oem-partners die plug-and-play hardware kunnen leveren. Onze partner Maxsan deed dit al." Boorman noemt geen andere oem’s en zegt niet met hoeveel partners er momenteel gesprekken zijn. Hij vertelt wel dat de levering van de nas-software via oem’s onder het bestaande ‘Powered by Veritas’-programma valt. Onder meer Cisco is daar lid van.
"Wij stappen dus niet uit de nas-markt", benadrukt de marketingman. "Een aantal van onze andere producten ondersteunt ook al nas-apparatuur, bijvoorbeeld onze schijfbeheer-software in Windows." Servpoint verdwijnt dus wel als los product. Veritas lanceerde de software anderhalf jaar geleden. Het wilde het daarmee opnemen tegen nas-specialist Network Appliance.
Taakgerichte kernel
Nederlands directeur Bert van der Zande van dat bedrijf is niet verbaasd over Veritas’ strategiewijziging. "Er zijn veel nas-dozen op de markt. Dit is er dus weer een die het onderspit delft. Veritas heeft wel een goed bestandssysteem, maar in wezen is het een generieke oplossing die dezelfde is als die van Sun, Compaq, EMC, enzovoort. Het heeft geen taakgerichte slanke kernel met realtime functionaliteit, hoewel EMC dat wel enigszins probeert."
Van der Zande stelt dat de nas-apparaten van zijn concurrenten in wezen algemene bestandsservers zijn met daarboven op de nas-applicatie. "Je mist dan de voordelen, zoals snelheid." Dat Veritas de nas-markt voortaan via hardwarepartners wil benaderen, noemt hij een stap terug. "Ook als een partner heel ver mag gaan met het integreren van de Veritas-software heb je nog een algemeen besturingssysteem nodig. Het blijft dus een niet-toegewijd systeem."
Network Appliance gelooft juist in een taakgericht platform, waarbij de kernel specifiek is ontwikkeld voor nas-functionaliteit. "Vergelijk het met Cisco. Netwerken waren oorspronkelijk ook opgebouwd met Unix-systemen als routers. Dat was veel te complex. Toen kwam Cisco met gespecialiseerde systemen. Die trend zie je nu ook bij opslag."
Jasper Bakker