Hewlett-Packard deed gisteren op het Intel Developer Forum twee aankondigingen waarmee het Intels 64-bit processorplatform verzwaart. Dit zijn een zware chipset en een koppeling voor dubbele Itanium-chips.
HP toonde eerst de sx1000-chipset die acht tot maximaal vierenzestig Itaniums of HP’s eigen PA-Risc-chips in een enkele server ondersteunt. Deze chipset, codenaam Pinnacles, verschijnt midden dit jaar op de markt in een achtweg server. Topmodel Superdome krijgt de sx1000 in de tweede helft van dit jaar en gebruikt dan de derde generatie Itanium, codenaam Madison.
Dit onthulde directeur Mike Fister van Intel tijdens zijn toespraak op IDF, bijgestaan door HP-directeur Scott Stallard van de divisie voor bedrijfskritische servers. De twee demonstreerden een server met de sx1000-chipset die Windows, Linux en HP’s Unix-variant HP-UX draaide. Ook het OpenVMS-platform wordt ondersteund.
Daarnaast kondigde HP een nieuwe technologie aan waarmee het twee Itanium-chips in een enkele processorvoet combineert. Er waren reeds berichten uitgelekt dat HP een Itanium met dubbele processorkern ontwikkelde, maar dat blijkt nu slechts ten dele zo te zijn.
HP’s Itanium-‘verdubbeling’ geeft de chips een groot cache-geheugen van maar liefst 32 MB. Dit moet compenseren voor de relatieve prestatiedaling vanwege het feit dat de twee gekoppelde processoren de systeembus delen.
Door combinatie van deze twee nieuwe technologieën ligt het processorplafond voor HP’s Itanium-systemen op honderdachtentwintig processoren.
De mx2-technologie verschijnt in het eerste kwartaal van volgend jaar op de markt.
Deze verzwaring van het Intel-platform is noodzakelijk voor HP aangezien die zijn eigen 64-bit Risc-processoren op termijn laat vallen ten gunste van de Itanium. Eerst brengt het bedrijf nog nieuwe generaties van die eigen chips – PA-Risc en Alpha van het overgenomen Compaq – uit, alvorens de overgang in te gaan. Het bedrijf biedt nu al overgangsmogelijkheden.
De PA-8800-processor, codenaam Mako, komt begin volgend jaar op de markt. Deze chip is uitgerust met een dubbele kern waardoor het eigenlijk twee processoren zijn met een directe, snelle verbinding. Serverconcurrent IBM heeft een dergelijke opzet al op de markt met zijn Power4-chips.
De haperende opkomst van Intels Itanium-processor heeft al voor problemen gezorgd. Oorspronkelijk had de eerste generatie, codenaam Merced, in 1999 op de markt moeten zijn. Door problemen is dat uitgesteld waardoor HP, net zoals SGI, de planning voor de eigen processoren heeft moeten verlengen.