De Tweede Kamer wil van demissionair minister Remkes (Binnenlandse Zaken) extra informatie over de rijksuitgaven voor de inhuur van extern personeel. De Kamer denkt dat er fors op inhuur bespaard kan worden, maar vindt nu geleverd cijfermateriaal onvolledig.
Cijfers geven aan dat in 2001, het laatste jaar waarover gegevens voorhanden zijn, aan het inhuren van externen voor informatievoorziening en automatisering 307 miljoen euro is opgegaan. Dat is echter slechts een deel van de werkelijke uitgaven.
BZK heeft het overzicht opgesteld nadat de Kamer daarom had gevraagd in een motie, eind november ingediend door Thom de Graaf (D66), en mede ondertekend door CDA, PvdA en LPF. De Kamer verlangde de gegevens uiterlijk 22 januari, zodat ze een rol zouden kunnen spelen in de formatiebesprekingen. De opvatting leeft dat op externen flink te bezuinigen valt. Het nu beschikbare materiaal biedt echter te weinig houvast om daar verantwoorde beslissingen over te nemen.
Het overzicht vermeldt achttien terreinen waarop het Rijk werk door externen laat uitvoeren, naast ict bijvoorbeeld ook organisatie- en formatieadvies, beleidsonderzoek en interim-management. De post ‘informatievoorziening/automatisering’ is de grootste; in 2001 44,5 procent van het totaal.
De Kamer vindt de cijfers onbruikbaar omdat ze alleen de uitgaven vermelden uit het apparaatbudget (personeel en materiaal). Het programmabudget (voor het beleid zelf) blijft buiten beschouwing. Ook zijn inhuur en uitbesteding niet uitgesplitst en ontbreken gegevens van Defensie. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft Remkes vorige week te verstaan gegeven dat hij met volledige informatie moet komen.
Peter Mom