Een initiatiefvoorstel van de Groenlinks-fractie in de Utrechtse gemeenteraad om in beginsel open standaarden te gaan toepassen en open source software aan te wenden heeft het niet gehaald.
In een gemeenteraadscommissie bleek vorige week dat de grote partijen, VVD, PvdA en Leefbaar Utrecht, er niet voor voelen. Ze vinden de tijd onrijp en een pioniersrol te riskant. Deze meerderheid wil afwachten hoe zaken zich op dit punt landelijk ontwikkelen en daar eventueel bij aansluiten. Alleen enkele kleinere fracties zagen iets in het voorstel.
De afwijzing in de commissie betekent dat het Groenlinks-voorstel niet naar de gemeenteraad gaat en ook het college van B&W zich er niet over hoeft uit te spreken.
Groenlinks-fractieleider Robert Giesberts vindt dat jammer. Hij heeft inhoudelijke argumenten voor de afwijzing gemist en betreurt het dat de discussie in Utrecht stopt voordat hij goed en wel is begonnen. Een week eerder ging de Nijmeegse gemeenteraad met een vergelijkbaar voorstel wel akkoord.
Jammer. Om succesvol voor open source software te kiezen, heb je drie belangrijke dingen nodig: visie, moed en kennis van zaken. Blijkbaar ontbeert de Utrechtse gemeenteraad dit hoewel het wel past bij politieke verantwoordelijkheid.
Het is leuk om met google, geavanceerd zoeken, namen terug te zoeken.
Je krijgt dan inzicht in beweegredenen van mensen.
Soms heb ik verbaasd gestaan over de hoeveelheid materiaal die ik kreeg.
Maar over open source, voor niets gaat de zon op, misschien hebben
ze in Utrecht mensen die daar inzicht in hebben.
Dat er aan open source software ook kosten zijn verbonden, is volstrekt helder. Om dit gegeven echter aan te grijpen om dan maar voor de vertrouwde en duurste oplossing te kiezen, getuigt niet van inzicht. Je mag juist van de politiek, die verantwoordelijk is voor het beheer van veel gemeenschapsgeld, verwachten dat zij dit geld met grote zorg uitgeeft en zich daarbij niet laten leiden door angst en gemakzucht. Regeren is vooruit zien en niet de kat uit de boom kijken.
Als de Duitse overheid masaal ja zegt tegen open source software en grote bedrijven als IBM en zelfs Sun Linux omarmen, heeft de Nederlandse (gemeentelijke) politiek voldoende aanleiding om zelf ook actief onderzoek te doen naar de voordelen van open source software en niet achterover te leunen en af te wachten wat de anderen doen.
Mmm; wat voorlag was om ‘in beginsel open standaarden’ te gaan toepassen.
Dat heeft het niet gehaald….
Blijkbaar wordt er gekozen voor propietary standaarden. Daardoor zullen meerdere systemen naast elkaar kunnen blijjven bestaan, met alle onderhoudsproblemen van dien. Dat betekent meer werk voor meer ambtenaren en meer licentie afdracht.
Van uw belastinggeld.
Fijne boel
Wat ik een jammer vind is dat ook de open standaarden niet worden toegepast. Dit hoeft namelijk niet perse met open software samen te gaan. Ik vindt het heel vervelend dat iedereen denkt dat “doc” een standaard is. Laten we eens van dat soort “standaarden” afstappen en overgaan op bijvoorbeeld “xml” als we het over tekst hebben. Zo zijn er nog voorbeelden zat, neem speciale html en java code die alleen te bewerken is door IE en niet door andere browsers. Ook hier maken diverse instantie zich schuldig aan. Hiervoor hoef je niet je software aan te passen om het mogelijk te maken.
Jammer jammer, er zullen wel experts naar het voorstel gekeken hebben…
Visie is er vaak genoeg bij gemeenten , wat onbreekt is Leiding, die slag en stoot willen geven.
al met al is opensource een goed alternatief voor de oplopende licentie kosten, als men besluit om niet te gaan ontwikkelen aan bestaande opensource
Laten ze alsjeblieft eerst op landelijk nivo een strategisch IT beleid gaan bepalen en daarin ook open source en open standaarden gaan meenemen. Het is niet handig (voor al onze belastingcenten) als elke gemeente zelf weer het beleid moet gaan bepalen. Ik betwijfel of er oplandelijk nivo bekend is welke consequenties beleidskeuzes hebben, laat staan op gemeentelijk nivo.
Open source beperkt de licentiekosten, maar verhoogt de beheerkosten.
Chaos alom, ik kwam net met zoiets eenvoudigs als een
keuzemenu 20ct/minuut telefoon in een eindeloze loop.
Ik heb me ooit beziggehouden met kromme zelfbedachte
regelgeving in een computerprogramma bouwen.
En daaroverheen moet nu een compleet nieuwe
programmatuur gebouwd worden?
Globaal erover praten is makkelijk, de uitvoering is dat niet.
Geweldig, wat een nuttige bijdragen weer. Is er nog ergens een plek te vinden waar er ‘normaal’ over de (on)mogelijkheden van open source software gepraat wordt zonder te verzanden in allerlei gewauwel wat gevoed lijkt door een welhaast religieuze overtuiging? Ik dank u.
Wat beschouw je als normaal?
Techniek, kosten, HRM, of een combinatie van deze factoren?