Moore’s Law, die stelt dat de capaciteit van microprocessors elke achttien maanden verdubbelt, blijft nog zeker 10 jaar geldig.
Gordon Moore, de medeoprichter van Intel, voorspelde in 1965 dat het aantal transistoren op een chip (en dus de prestaties van de chip) elke 18 à 24 maanden zou verdubbelen terwijl de prijs gelijk blijft. De bekende en beruchte uitspraak staat sindsdien te boek als ‘Moore’s Law’ en geldt nu al bijna 40 jaar. Moore zelf voorziet nu dat zijn ‘wet’ nog ten minste 10 jaar geldig blijft, hoewel hij toegeeft dat het niet gemakkelijk zal zijn.
Op de International Solid-States Circuits Conference in San Francisco stipte Moore aan dat het aantal transistoren dat jaarlijks wordt geproduceerd, ongeveer even groot is als het jaarlijks aantal gedrukte lettertekens. Bovendien kost de productie van beide ongeveer even veel, zo stelt Moore. Een ander weetje van Moore: het aantal jaarlijks geproduceerde transistoren ligt inmiddels 10 tot 100 keer hoger dan de wereldwijde mierenpopulatie…
Toch moet Moore erkennen dat de exponentiële groei van het aantal processoren per chip in de toekomst wellicht vertraagt. Ingenieurs zullen al hun creativiteit moeten inzetten om de kracht van chips verder te blijven vergroten. Het grootste probleem daarbij is het energieverbruik van krachtige chips.