Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Komt er nog een alternatief voor MS Passport? Heeft IBM de Haarlemmerolie ontdekt? Wat is er met mySAP.com gebeurd?
Komt er nog een alternatief voor MS Passport?
… Ja, de Liberty Alliance leeft! Vorige week werd Microsoft het eens met de Europese autoriteiten over aanpassingen in de Passport-software. Gebruikers krijgen daardoor meer controle over het gebruik van hun persoonlijke gegevens en over de wijze waarop die gegevens worden doorgegeven aan partnersites van Microsoft. De identificatiesoftware is momenteel al handig om herhaald aanmelden bij verschillende sites te voorkomen, maar wordt in de toekomst waarschijnlijk onvermijdelijk als we optimaal van de geneugten van webdiensten willen profiteren. Het gemak van een dergelijke eenmalige identificatie zal het daarom winnen van de eventuele weerzin om onze digitale identiteit op te slaan in de centrale Microsoft-database. Straks zit de halve wereldbevolking in een SQL Server database.
Maar het is op zijn zachtst gezegd vreemd dat er op het gebied van digitale certificaten wel een aantal streng gecontroleerde beheerders zijn, terwijl we onze digitale identiteit overlaten aan één bedrijf met een slechte reputatie op het gebied van beveiliging en eerlijk zakendoen. Alleen al om een monopolie in digitale entiteiten te voorkomen, mogen we ons in de handen knijpen dat er in ieder geval nog één alternatief wordt ontwikkeld: de Liberty Alliance van Sun c.s. Dit leek lang een tekentafelproject om Microsoft tot meer openheid te bewegen, maar krijgt langzamerhand toch vlees en botten. De eerste versie van de ‘Identity Server’ is klaar en wordt door Sun nu in zijn (Sun One) producten gebouwd. Vorige week werd bekend dat de authenticatiesoftware Securities Hub van White Plains als bouwsteen aan het Liberty-project wordt overgedragen.
Bij Liberty is het uitgangspunt, anders dan bij Microsoft, een gedistribueerde database. Maar er is nog een verschil. Microsoft heeft zich dankzij hotmail, MSN en de hele desktopomgeving, al een ijzersterke positie op de consumentenmarkt geschapen. Het Liberty Alliance project lijkt zich door de inbreng van partners als Merrill Lynch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Visa, American Airlines en Vodafone vooral op grote ondernemingen te gaan richten. Maar uiteindelijk gaat het er die bedrijven ook om hun gewone klanten in het systeem onder te brengen. Op lange termijn lijkt het daarom onvermijdelijk en wenselijk dat beide systemen met elkaar gaan praten. Een standaardencomité zal zich over onze digitale identiteit moeten ontfermen. Als dat gebeurt, heeft de Liberty Alliance zin gehad.
Heeft IBM de Haarlemmerolie ontdekt?
… Ja, want die blijkt Linux te heten. Omdat IBM het oudste en grootste computerbedrijf ter wereld is, sleept dit bedrijf een forse erfenis van computerplatforms en daaraan verbonden besturingsystemen met zich mee. Zo onderhoudt en vernieuwd Big Blue besturingssystemen als MVS, 0S/400, AIX, PTX, OS/2, Linux en Dos. En daarnaast zijn er natuurlijk nog alle smaken van Windows. Je hoeft geen Einstein te zijn om te beseffen dat het beheer van een dergelijk palet aan computersystemen niet erg efficiënt is. Maar IBM heeft een onkreukbare reputatie op het gebied van klantenondersteuning – zelfs van OS/2 verschijnt zo nu en dan een update – en bovendien blijft de urenteller van de service-afdeling toch wel draaien. Niettemin, wat minder zou wel prettig zijn. Alleen al het overzetten en actueel houden van de eigen software op alle platforms is een mammoetoperatie. Voor veel andere softwareleveranciers is het niet de moeite waard om hun producten op pakweg MVS (mainframes), de OS/400 (de AS/400) of OS/2 uit te brengen. IBM zag mede daarom nog eerder dan Sun de potentie van Java op de server. Het principe van ‘write once/run everywhere’ mocht dan brochuretaal zijn, het werd wel veel eenvoudiger om in Java geschreven applicaties over te zetten van het ene naar het andere platform. Is het vreemd dat IBM meer ontwikkelaars op het Java-spoor zette dan Sun zich ooit zou kunnen veroorloven? Er was een wereld te winnen.
Maar na Java gloort nu de echte Haarlemmerolie aan de horizon: Linux. Integratie op het niveau van het besturingssysteem, dat is nog mooier dan Java! Er is natuurlijk nog een lange weg te gaan. Linux draait inmiddels wel op alle IBM-platforms, maar wordt op mainframes en risc-systemen nog voor beperkte taken ingezet. Maar Steve Mills, topman van IBM’s softwaredivisie, heeft het nirwana gezien. Hij houdt er rekening mee dat Linux op termijn het eigen Unix-besturingssysteem AIX geheel gaat vervangen. Dit nieuwe geluid past in een patroon van aankondigingen en onderzoeken die erop wijzen dat Linux snel door gaat groeien naar het datacentrum. Zo accepteerde Linus Torvalds vorige week een technologische verbetering waarmee Linux straks efficiënt kan worden ingezet op de zware multiprocessor Numa-servers van onder andere SGI, NEC en IBM.
Let wel, dit wordt een lange inhaalrace. Unix-systemen zullen nog jaren superieure prestaties leveren en schaalbaarder en foutbestendiger zijn. Linux kan voorlopig nog niet overweg met dynamische partities en tal van andere geavanceerde functies van topsystemen. Maar ergens, ver na 2010 waarschijnlijk, ziet ook IBM Unix verdwijnen. Hoewel, verdwijnen. Uiteindelijk zal IBM waarschijnlijk het laatste concern zijn dat de stekker uit Unix trekt. De geschiedenis leert dat IBM zijn platforms langer blijft ondersteunen dan elk ander bedrijf.
Wat is er met mySAP.com gebeurd?
… lost in cyberspace. De Duitse leverancier van bedrijfssoftware moet niet veel van hypes hebben. Terwijl Amerikaanse bedrijven pijlsnel nieuwe technologieën en trends omarmen, kijkt de Duitse gigant liever de kat uit de boom. Maar als het moet, moet het. Zo ontvouwde SAP in 1999, als laatste erp-leverancier, een internetstrategie. De gemeenschappelijk noemer werd het trendy SAP.com. Die naam zorgde vanaf de start vooral voor verwarring en het bedrijf schreef uitputtende documenten om de plannen uit te leggen. Een rode draad in de plannen was in ieder geval dat het bedrijf het eenvoudiger wilde maken voor andere softwareleveranciers en grote klanten om hun componenten in te pluggen in het SAP-systeem. Van een dotcom-bedrijf was natuurlijk geen sprake, wel van webgebaseerde technologie.
SAP associeerde zich laat met de dotcom-hype en trekt nu, bijna twee jaar na het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel, ook als laatste zijn handen ervan af. MySap.com wordt afgeserveerd. De producten die onder die vlag werden gepositioneerd heten nu ineens mySAP Business Suite.
Het Duitse bedrijf is al die jaren ondertussen een toonbeeld van goede bedrijfsvoering. Zelfs de afgelopen twee jaar gaven de bedrijfsresultaten nauwelijks een krimp. Terwijl concurrenten als Oracle en Siebel zich moeizaam door de recessie heen slepen, blijft SAP het goed doen. Het laatste kwartaal slaagde het er wederom in, ondanks een lichte teruggang in licentieverkopen, de operationele marge en de nettowinst te verbeteren.
Fred van der Molen