Nijmegen wil bij haar informatisering zoveel mogelijk open standaarden en open source software gebruiken. Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft zich vorige week hiervoor uitgesproken naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van Groenlinks.
Doel van de Groenlinks-fractie is de afhankelijkheid van leveranciers tegen te gaan, de kwaliteit van de informatievoorziening te verhogen en de kosten te verlagen. In 2006 wil Nijmegen ‘bij voorkeur’ software gebruiken die voldoet aan open standaarden. Bij openbare aanbestedingen krijgen aanbieders van open source programmatuur de voorkeur. Respectievelijk 26 en 24 van de 36 aanwezige raadsleden waren voor. Ook wil Groenlinks, de grootste raadsfractie, ‘pro-actief samenwerking met andere gemeenten’ zoeken bij aanbestedingen en het (laten) ontwikkelen van programmatuur. Hiervoor kreeg de fractie de hele raad mee. De stemmen staakten bij het vierde punt: investeren in expertise, documentatie en personele capaciteit met betrekking tot open source software. Gezien de politieke kleur van de drie afwezige raadsleden, valt te verwachten dat dit met twintig tegen negentien stemmen wordt aanvaard als het in de volgende vergadering opnieuw in stemming komt. Voor zover bekend is Nijmegen de eerste gemeente van deze omvang die zich zo rigoureus tot open source software bekent.
Utrecht ook?
Deze week komt een vergelijkbaar initiatiefvoorstel aan de orde in Utrecht, zij het nog in een raadscommissie. Het landelijk partijbureau van Groenlinks heeft het Utrechtse voorstel naar alle 250 plaatselijke afdelingen gestuurd. Tot begin deze week hadden veertien afdelingen, vooral in kleinere gemeenten, zich bij de ‘open source’-actie aangesloten.
Peter Mom