De Nederlandse it-dienstverlener Ilionx Groep koopt Fair Information Systems. Bovendien zijn bij het bedrijf vijftig ex-Aino medewerkers in dienst getreden. Het bankroet gegane zusterbedrijf Qace start door onder de vleugels van Linkit uit Utrecht.
Ilionx is druk doende zijn activiteiten uit te bouwen. Afgelopen september kocht het Plus Consultancy, gespecialiseerd in business intelligence en datapakhuizen. Recent nam het crm-specialist Curetec over en traden er vijftig ex-Aino consultants en softwareontwikkelaars in dienst. Volgens directeur Mike Dawud was Gerard Sanderink, de roerganger van Centric, not amused. Centric heeft de failliete boedel van Aino opgekocht, maar kon deze groep mensen, die eigenlijk wilde doorstarten, niet overhalen mee te komen.
Ilionx, onderdeel van de Ilias Group, kocht vorige week ook nog Fair Information Services. Deze automatiseerder kent een bewogen geschiedenis. Het bedrijf werd – als gezamenlijke dochter van IBM en Pinkroccade – in 1996 opgericht als doorstart van de ict-afdeling van Fokker. In 1999 kwam het in handen van directie, personeel en investeringsmaatschappij Nesbic met als doel zich beter in de markt te positioneren als procesautomatiseerder. Twee jaar later zou de firma weer worden teruggekocht door Pinkroccade, maar die deal ketste af.
Fair boekte na een ingrijpende reorganisatie in zowel 2001 als 2002 winst. Dawud wil niet zeggen hoeveel. Wel zegt hij dat Ilionx met Fair uitgroeit tot een firma van circa 240 man met zo’n 21 miljoen euro omzet. Bij Fair werken honderd mensen (in 1999 nog 240). Voor vijftien van hen is geen plek bij Ilionx. Hen wacht een sociaal plan.
Qface gered
Dawud heeft ook nog gekeken of hij het vorige week failliet verklaarde zusterbedrijf Qface kon overnemen. "Daar hebben we van afgezien omdat wij kwalitatief hogere diensten verlenen." De Utrechtse Linkit Group durft het wel aan. Linkit verwacht met deze doorstart de infrastructurele activiteiten te versterken. Bovendien verdubbelt de organisatie in omvang tot zo’n 350 medewerkers en een omzet van rond de 25 miljoen euro. Volgens directeur-eigenaar Bert Peters van Linkit is een grotere omvang een voorwaarde om voorkeursleverancier bij grote bedrijven te blijven.
Peters heeft het merendeel van de tweehonderd ontslagen medewerkers van Qface een nieuw contract aangeboden. "Ze zijn vrij om te bepalen wat ze doen. Ik verwacht dat zo’n 85 procent op ons aanbod ingaat." De activiteiten worden ondergebracht in de divisie Linkit Qface Infrastructure Management BV. Peters richtte Linkit vijf jaar geleden op. Het bedrijf is begonnen als detacheerder maar heeft zich ontwikkeld tot een automatiseerder met 180 man.
Doorstart Aino in kiem gesmoord:
https://www.computable.nl/artikels/archief2/d42hb2yz.htm
Rik Sanders