Hoewel er een boel ontslagen zijn gevallen in de software-industrie, lijken nog veel mensen bezig te zijn met het ontwikkelen van software. Ik verbaas me steeds als ik lees dat er duizenden hooggekwalificeerde programmeurs werken voor Microsoft, IBM e.a. Hoe komt het dan dat de kwaliteit van software voor de pc-markt zo slecht is?
Linux werd geschreven door één man. Deze vergelijking is niet geheel juist. Hoewel Thorvals de kern van het besturingssysteem schreef, hebben duizenden ‘open source’-enthousiastelingen verfijningen en drivers aan het uiteindelijke product toegevoegd. Mogelijk is dat het antwoord: slechts enkele mensen moeten worden betrokken bij kernproducten, veel meer zijn er nodig om details toe te voegen. Dit wordt een serieus managementprobleem, dat duidelijk nog niet is opgelost. Veel jonge genieën hopen de volgende ‘killer’-applicatie uit te vinden, terwijl ze in de praktijk worden gebruikt als gewone programmeurs. Velen zouden dit werk goed kunnen doen en ervan genieten, maar dat zijn niet degenen die in dienst zijn. Zij zullen weinig tevreden zijn met hun baan.
Amusant in dit kader is de titel die Gates voor zichzelf heeft gekozen: ‘chief sofware architect’. Wie zou willen toegeven dat hij de ontwerper is van een product dat zoveel tegenstand opwekt? ‘Ik ben de uitvinder van software die altijd crasht en zoveel frustratie veroorzaakt’. Als je er zo rijk door wordt, slikken de meeste mensen de beledigingen niet meer.
Ik ben zo vrij om het even over mijn eigen pc te hebben. Ik heb er geen zakelijke toepassingen op staan, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaringen met mijn applicaties net zo relevant zijn als met de meeste andere applicaties. Ik gebruik Word, dat wellicht het ultieme voorbeeld is van hoe weinig er kan worden gedaan met veel technologie. De gebruikersinterface is ergerlijk. De gui, ooit bedacht door Xerox, was bedoeld om de mens-machine-interface intuïtief te maken. In principe voldoet hij, tot we al die programmeurs erop loslaten. Twee zaken springen eruit: de echte gebruiker lijkt genegeerd te worden, en elke nieuwe versie is slechter dan de vorige.
Om iets uit het leger overgekwalificeerde programmeurs te kunnen halen, krijgen die toestemming om het ontwerp van de gebruikersinterface te beïnvloeden.
De pc-software is slecht, maar dat is niets vergeleken met het internet. Zo’n 90 procent van de sites die ik bezoek, zijn moeilijk te gebruiken. Sterker nog, zo’n 30 procent is zo slecht dat ik er niet aan denk om ze te gebruiken; het bedrijf verliest klanten door een slecht geïmplementeerde website!
Ik gebruik mijn pc voor foto’s. Naast een digitale camera had ik een scanner van HP voor dia’s en negatieven. Bij dit apparaat zat PhotoWise en Adobe Photo Deluxe 1.0, beide uitstekende producten. HP leverde nog een goed product: Photo Smart. Maar toen ik mijn pc verving door een veel krachtigere, en het vreselijke Windows 98 door het in vele opzichten superieure XP, ging alles bergafwaarts. Gewend als ik was aan Adobe Photoshop, sprong ik over naar Photoshop Elements, en werd teleurgesteld. Het is een uitstekend product, maar in plaats dat het een nieuwe gebruikersinterface heeft, ontworpen voor de fotograaf, is het niet meer dan een magere versie van het origineel. Bij Photo Deluxe was het nog veel erger, versie 2 en 3 waren veel slechter en ik kon geen kopie meer krijgen van de superieure versie 1. Waarom waren ze slechter?
Omdat men zo nodig enkele ‘verbeteringen’ in de gebruikersinterface moest aanbrengen, en die whizkid programmeurs moest inschakelen. Photo Smart werkte niet onder XP. HP stelde een gratis downloadbare versie van een van hun eigen programma’s beschikbaar met een slechte gebruikersinterface, die blijkbaar is ontwikkeld zonder gebruikers.
Het goede nieuws is dat ik, nadat ik de huidige eigenaar van Photo Wise (Jasc) had opgespeurd, ik nu voor 27 dollar het voortreffelijke After Shot heb. Dit is het enige voorbeeld dat ik heb gevonden van een product dat beter is dan het origineel. Verder is Soundprobe 2 een goed ontworpen geluidseditor. Hadden we maar wat meer ontwerpers en wat minder programmeurs!
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.