Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wie heeft last van wormen en waarden? Waar blijft die crm-software van Microsoft? Is Bill Gates de nieuwe Big Brother? Wil SCO de Linux-gemeenschap de rekening presenteren?
Wie heeft last van wormen en waarden?
… wij allemaal helaas. Over waarden en normen gesproken. Zouden computergebruikers en -beheerders zich niet meer rekenschap moeten geven van het ‘algemeen belang’ dat met een zorgvuldige beveiliging van computersystemen is gediend. Wie zijn computer niet beveiligt, loopt niet alleen zelf het risico besmet of gehackt te worden, maar kan zelf ook zender van virussen of pion in een gecoördineerde aanval worden. Vooral professionele automatiseerders zouden zich daarvan bewust moeten zijn. Maar wat bleek het afgelopen weekend? De zogeheten Sapphire-worm – ook bekend als SQLSlammer en SQLExp- – besmette meer dan 120.000 computers en veroorzaakte een chaos in grote bedrijfsnetwerken in Zuidoost-Azië – het epicentrum van de wormexplosie; in de Verenigde Staten en Canada vielen op grote schaal betaalautomaten uit. Deze worm maakte gebruik van een veiligheidslek in SQL Server waarvoor Microsoft al in juli vorig jaar een oplossing beschikbaar had.
Welke conclusie kun je daaruit trekken? Ten eerste dat veel beheerders een half jaar later hun software nog niet geactualiseerd hebben. Dat kunnen beheerders en bedrijfsleiders die it-budgetten vaststellen, zich aantrekken. Fatsoen moet je doen. Maar direct moet gezegd dat het met de diarree aan patches die Microsoft uitstuurt ook niet meevalt om alle systemen in een bedrijfsnetwerk up-to-date te houden. Met elke update is er weer het risico dat er iets anders uitvalt. In dit geval was het lastig dat ook veel desktop-producten van Microsoft worden geleverd met een versie van SQL Server. Hoe problematisch het is om een pc-netwerk te onderhouden, ondervond nota bene Microsoft zelf. Het eigen bedrijfsnetwerk kwam afgelopen vrijdag als gevolg van de worm bijna stil te liggen.
Waar blijft die crm-software van Microsoft?
… in de Verenigde Staten, tenminste voorlopig. Daar is de langverwachte software voor ‘customer relationship management’ software net op de markt gebracht. Pas ver in het najaar vallen de eerste ‘buitenlandse’ versies te verwachten. Microsoft doet het dus rustig aan. MS CRM is bedoeld voor bedrijven met minder dan 500 medewerkers; de standaardversie biedt functies voor verkoopondersteuning en registratie van klantcontacten; de professionele versie biedt meer geavanceerde crm-functies als workflow-controle, beheer van marketingcampagnes en backoffice-integratie. Aan koppeling met de andere bedrijfssoftware van het huis, Great Plains en Navision, is Microsoft nog niet toegekomen. Of liever: daar wordt nog aan gesleuteld.
Het is duidelijk dat Siebel c.s. voorlopig nog niets te vrezen hebben van Microsoft. Maar zoals het met Exchange en SQL Server is gegaan, kan en zal het ook hier gaan. Vanuit de onderkant van de markt zal Microsoft, geholpen door een verleidelijke integratie met Outlook, Active Directory en SQL Server de markt penetreren. Ondertussen kan Microsoft de aangekochte bedrijfssoftware samensmelten tot een familie bedrijfstoepassingen. Dikke kans dat Microsoft op termijn wel een belangrijke leverancier van bedrijfsapplicaties wordt. Veel zal afhangen van de snelheid waarmee het webdienstenmodel zal aanslaan. Want de geschiedenis leert: nieuwe spelers krijgen vooral een kans als de basistechnologie radicaal verandert.
Is Bill Gates de nieuwe Big Brother?
… volgens de Europese Commissie niet. Maar Microsofts authenticatiedienst Passport kan toch niet helemaal door de beugel. In juli startte de Internet Task-Force van de Europese Unie een onderzoek naar Passport. Dit omdat Windows XP het gebruikers wel heel moeilijk maakte Passport te omzeilen. Bovendien bestond er twijfel of Microsoft niet de Europese regels voor privacybescherming overtrad. Dat is het geval, vinden de onderzoekers. Maar met een aantal aanpassingen mag Passport blijven.
Wil SCO de Linux-gemeenschap de rekening presenteren?
… nee, juist met licenties beschermen! De regionale voorman van SCO zegt het, dus moet het wel waar zijn. Maar anders zou je toch denken dat SCO door het inhuren van de spraakmakende advocaat David Boies de Linux- en Unix-gebruikers het liefst het vel over de oren wil trekken. Gelukkig stelt Benelux-manager Vlastuin van SCO Computable gerust: "Veel bedrijven willen wel overgaan op Linux, maar kunnen niet inschatten of ze met de aanschaf daarvan zichzelf genoeg indekken tegen eventuele patentclaims. Wij willen door de licenties laten zien dat ze zich daarover geen zorgen hoeven te maken." Er zal een zucht van verlichting door de getormenteerde Linux-gemeenschap gaan.
Nu de feiten. SCO heeft dringend geld nodig (25 miljoen verlies op een omzet van 64 miljoen dollar) en is eigenaar van het Unix-erfgoed System V. Een en één maakt twee. Dat tal van bedrijven, zoals Intergraph, de laatste jaren via patentrechtzaken meer hebben verdiend dan met productverkoop, is het zieltogende SCO niet ontgaan.
SCO is eigenaar van de Unix-kernel (System V). Deze kern is de basis van de Unix-producten van de grote jongens, zoals Sun, IBM en HP. Het besturingssysteem werd al eind jaren zestig ontwikkeld in de beroemde Bell-labs van AT&T, maar de telecomreus bracht het pas begin jaren negentig onder in de aparte divisie Unix Laboratories. De jonge Nederlander Roel Pieper kwam aan het hoofd en dus werd de Unix-poot leiden niet veel later verkocht. De nieuwe eigenaar Novell schoof het Unix-erfgoed inclusief Unixware binnen enkele jaren weer door naar SCO, destijds de nummer-één leverancier van Unix-op-Intel.
SCO ontvangt dan wel jaarlijks licentieafdrachten van keurige bedrijven als IBM en Unisys, maar verder levert de Unix-erfenis niet veel op. Sun en HP hebben destijds bij AT&T alle rechten al afgekocht en in die Linux-wereld doet men of alles maar gratis is.
SCO wil nu geld zien. In de eerste plaats voor bibliotheken als System V for Linux waarmee de eigen Unix-applicaties naadloos op Linux kunnen draaien. De oude SCO-klanten moeten daarvoor natuurlijk gewoon dokken. Maar dat ligt zo voor de hand dat je daarvoor geen topadvocaat nodig hebt. David Boies stond eerder Al Gore bij in de hertelling van stemmen in Florida, steunde Napster tegen de verzamelde muziekindustrie en hielp de Amerikaanse justitie in het grote monopolieproces tegen Microsoft. Boies is kortom te duur om wat nalatige Linux-klanten op het matje te roepen.
De topadvocaat wil niets meer en minder dan aantonen dat er in Linux, Max OS X, andere Berkeley-varianten van Unix (BSD) en wellicht zelfs Windows, gepatenteerde technologie uit Unix System V is verwerkt!
De bange vraag voor de Linux-gemeenschap is natuurlijk of Linux wel gratis blijft. Wat heeft Linus in de loop der jaren allemaal aan code bij elkaar geharkt? Hij zal toch geen gepatenteerde Unix-coderegels hebben ingeklopt in die lange Finse winters?
Fred van der Molen