Het in betalingsproblemen verkerende Amerikaanse Metromedia Fiber Network heeft zijn Nederlandse bezittingen verkocht aan het lokale managementteam. Beheer van bedrijfskritische systemen is het nieuwe bedrijfsdoel.
Pim Berger, één van de drie nieuwe eigenaren van MFN Nederland, zegt blij te zijn eindelijk de zorgelijke telecomdeken van zich te kunnen afschudden. De Amerikaanse moeder was één van de vele spelers die tijdens de internetbonanza in enkele jaren tijd een wereldwijd glasvezelnet met bijbehorende rekencentra uit de grond stampten. Door de crisis in de telecomsector moest het bedrijf vorig jaar betalingsbescherming middels chapter 11 aanvragen.
Berger wil geen overnamebedrag noemen. Met Gerwin Schuring en Philip Dries heeft hij alle aandelen in de Nederlandse vestiging gekocht. Zij krijgen daarmee het datacentrum bij Schiphol in handen. Dat is 2500 vierkante meter groot en heeft in totaal dertig miljoen euro gekost. Het nieuwe bedrijf wil zich richten op het beheren van bedrijfskritische ict-systemen. "Niet de inkomsten uit het netwerk, maar hosting en aanvullende diensten hebben het in Nederland altijd goed gedaan", aldus Berger.
Leegstand
Berger zegt komend jaar al een positief bedrijfsresultaat te verwachten, ook al is een klein deel (10 procent) van het datacentrum in gebruik. Dit komt volgens hem doordat het bedrijf zich richt op hoogwaardige diensten als het beheren van operationele ict-systemen in opdracht van andere organisaties. MFN Nederland verwacht ook komend jaar stevig door te groeien.
Naast het datacentrum kreeg het lokale management bij de overeenkomst met de oude moeder ook het glasvezelnetwerk van MFN in Nederland in handen. Dit netwerk met stadsringen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is inmiddels verkocht aan Aziatische telecominvesteerders, die onder de naam Global Voice Networks een Europees data- en spraaknetwerk aan het bijeensprokkelen zijn. Berger laat zich ook hier niet uit over het overnamebedrag.
MFN laat binnenkort chapter 11 achter zich. De doorstartende onderneming blijft in Europa alleen actief met netwerkactiviteiten in Engeland, Duitsland en Oostenrijk. Activiteiten en bezittingen in andere Europese landen worden of zijn verkocht. Tijdens de hoogtijdagen werkten honderd mensen bij MFN Nederland. In de nieuwe onderneming zijn veertig mensen werkzaam.
Sytse van der Schaaf